Hlavní obsah

Jihomoravští obchodníci hlásí rekordní tržby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Letos bude mít většina rodin na jihu Moravy pod stromečkem víc dárků než v předchozích letech. S ohledem na tržby se na tom shodují oslovení prodejci. Den před Štědrým večerem hlásí rekordní návštěvnosti i tržby. Lidé kupují elektroniku, knihy, oblečení, květiny i léky.

Článek

Důvodem jsou vyšší platy než loni a snadnější přístup k půjčkám, uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Příští rok prý budou svátky ještě bohatší.

Od začátku prosince zůstala většina obchodů otevřena i po 18:00 hodině, nakupovat se navíc dalo i o víkendech. Největší nápor ale obchodníci zaznamenali poslední týden. "Čtvrtek a pátek byl naprosto největší nápor," míní Danuše Klosová z brněnského Knihkupectví Šedivý. Během roku o knihy takový zájem není a nebyl takový ani loni před Vánocemi. Lidé nakupují víc než loni, dodala.

Pod stromečkem najdou lidé často třeba DVD přehrávače. "Letos je skoro nestačíme prodávat," potvrdila Barbora Bínová z jedné břeclavské elektro prodejny. Zájem o černou techniku potvrzuje i brněnská prodejna ze sítě Datart.

Navážet nestačili ani v lékárnách. Na dračku prý šly přípravky na hubnutí a na klouby, vitamíny a dárková balení kosmetiky. "Poslední týden lidé utráceli podstatně víc než loni," doplnila Ladislava Nejezchlebová z brněnské Lékárny na Kobližné. Lidé před Vánocemi utrácejí i za květiny. "Každoročně je to skoro o třetinu víc než v jiné části roku," potvrdila Miloslava Šafránková z firmy Květiny V & Š. Největší zájem je podle ní o řezané květiny a vánoční dekoraci, například baňky a svíčky.

Kupní síla obyvatelstva roste především díky vyšším mzdám. "Podílí se však na tom i úvěry," varuje Hatlapatka. České domácnosti zatím nejsou nijak výrazně zadlužené, problém se splácením předvánočních půjček by ale mohli mít hlavně lidé s nižšími příjmy.

Už 26. prosince bude mít většina obchodních center opět otevřeno. Lidé budou některé dárky vracet a další dokupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám