Hlavní obsah

Soud zrušil rozhodnutí ÚOHS o tendrech Lesů ČR

BRNO

Brněnský krajský soud ve čtvrtek vyhověl žalobě Lesů České republiky (LČR) a zrušil další verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k tendrům státního podniku. Důvodem jsou stejně jako v minulém případě procesní vady rozhodnutí, řekl soudce Radovan Havelec.

Článek

Lesy ČR podaly žalobu proti verdiktu ÚOHS, že musí při výběru těžařských firem postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Přesto už vypsaly nové tendry na těžařské práce a chystají se podepsat smlouvy s jejich vítězi.

LČR patří zhruba polovina lesů v Česku. Antimonopolní úřad letos rozhodl, že firma musí na lesnické práce vyhlašovat tendry podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Do té doby se LČR zákonem neřídily. Rozhodnutí vydal úřad několik. Vždy sice konstatoval, že lesy porušily zákon, pokutu jim ale neuložil. V minulosti totiž postup firmy schválil. Po verdiktu ÚOHS zrušily Lesy platné smlouvy a na všechny plochy vyhlásily soutěže.

Zároveň se ale obrátily na brněnský krajský soud. Ten nedávno dořešil také žalobu 16 lesnických společností na dva verdikty ÚOHS. V nich úřad Lesy upozornil, že do té doby nepostupovaly správně. To se však nelíbilo firmám ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH), které zakázky z tendrů z let 2004 a 2005 získaly. Lesnické podniky upozorňovaly, že je změna pravidel připraví o práci, a budou muset propouštět. Zhruba před měsícem firmy ze sdružení i mimo něj oznámily, že pokud Lesy současnou situaci nevyřeší, vyhlásí stávku.

Do nových výběrových řízení se přihlásilo 113 firem, podaly celkem 933 nabídek. Smlouvy s vítězi chtěla firma uzavřít na konci prosince. Podle smluv, které budou trvat jeden rok, se mělo začít pracovat od 1. ledna 2007. Během příštího roku by LČR měly vyhlásit takzvané střednědobé tendry na nejméně tři roky. Smlouvy z nich by platily od ledna 2008.

Reklama

Související články

Novým šéfem Lesů ČR je František Koníček

Vláda pod vedením Jiřího Paroubka (ČSSD) udělala v pondělí personální změnu na postu generálního ředitele Lesů ČR. Novým šéfem společnosti se stane František...

Lesy ČR podaly žalobu na antimonopolní úřad

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v pondělí podal ke Krajskému soudu v Brně žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli jeho rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám