Hlavní obsah

Setuza nabídla státu dohodu za 850 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Společnost Setuza v úterý nabídla státu 850 miliónů korun za to, že s ní urovná všechny spory, sdělila agentura, která Setuzu zastupuje. Stát se s potravinářskou firmou pře kvůli čtyřmiliardové pohledávce, kterou uplatňuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). V polovině listopadu na návrh státu soud nařídil na Setuzu exekuci.

Článek

Podle předsedy představenstva Setuzy Františka Janů "jde o nabídku, která je na samé hranici ekonomické únosnosti Setuzy." V případě, že na nabídku stát kývne, musel by se podnik zadlužit. Podle Janů by ale další pokračování exekuce vedlo ke zhoršování ekonomické situace společnosti.

Pohledávka, kterou vůči Setuze uplatňuje PGRLF, vznikla v devadesátých letech, kdy si společnost půjčila u Investiční a poštovní banky. Pro jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla.

S tím ale stát nesouhlasí a celý případ nyní řeší soud. Pokud stát s úterní nabídkou bude souhlasit, nebude Setuza započtení uplatňovat. "A to ani v případě, že soudy uznají platnost takzvané Nemethovy pohledávky," uvedl Zdeněk Šmejkal ze společnosti M. L. Moran, která je většinovým vlastníkem Setuzy.

Reklama

Související témata:

Související články

PGRLF prodá pohledávky Setuzy

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond vyhlásí výběrové řízení na prodej pohledávky ve výši 4,1 miliardy korun za potravinářskou firmou Setuza....

Výběr článků

Načítám