Hlavní obsah

Nebezpečná bakterie se objevila v dalším sýru Baladur

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hygienici při rozsáhlé celostátní kontrole lahůdkářských provozoven v úterý objevili další sýr Baladur, v němž byla výrazně překročena norma nebezpečné bakterie listeriózy. Tentokrát až 1320 krát. Sýr je stejné značky jako byl první případ, který se objevil minulý týden, tentokrát ale jiná várka.

Článek

"Tentokráte jde o šarži sýru Baladur s dobou platnosti do 29. prosince. U ní byla norma nebezpečné bakterie listeriózy překročena 1320krát," řekl Právu v úterý hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Bakterie už letos způsobila čtyři úmrtí, i když ne v souvislosti s požitím tohoto sýra.

Vít informoval, že šlo o Baladur z výrobny Prom-prodej z Nepomuku na Plzeňsku a byla uzavřena a probíhá její sanace. Prodej sýru byl okamžitě zastaven.

Hygienici kromě sýru objevili minulý týden bakterii i v a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Bakterie zdravému člověku neublíží, nebezpečná ale může být pro starší lidi, osoby s oslabenou imunitou a také pro těhotné ženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Hygienici varovali před sýrem Baladur

Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nebezpečným dezertním sýrem Baladur výrobce Prom-Prodej, s.r.o. Sýr, stejně jako hermelínový a pochoutkový...

Výběr článků

Načítám