Hlavní obsah

Silnici smrti na Hradec nahradil nový úsek dálnice D11

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Ředitelství silnic a dálnic otevřelo v úterý odpoledne 42 kilometrů dálnice D11 z Poděbrad k Hradci Králové. D11 tak nově měří 84 kilometrů. Díky novému úseku se cesta mezi Prahou a Hradcem Králové zkrátí o půl hodiny. Dosavadní silnice patří mezi nejnebezpečnější v ČR. Vybudování úseku přišlo na 15 miliard korun.

Článek

Pro běžný provoz se bude nový úsek D11 otevírat postupně během středy, celý by měl být průjezdný vpodvečer.

Na úsek, začínající na 68. kilometru u obce Chýšť ve směru od Prahy, nesmějí zatím vjíždět nákladní auta, protože by u Sedlic musela sjet na nouzové připojení Hradce přes obec Libišany, a to nepovolili hygienici. Kamióny musí i nadále využívat starou silnici 1/11 a patnáctimiliardová investice tak zatím slouží jen osobním vozům.

Mapa nově otevíraných dálnic v ČR. Úsek na Hradec Králové byl otevřen v úterý, v provozu bude od středy, ve čtvrtek se otevře kus dálnice D8. Foto:ČTK

Dokončení šestikilometrového úseku před Hradcem brání vleklý spor o pozemky. "Ředitelství silnic a dálnic musí postupovat podle zákona a jelikož česká legislativa nepodporuje výstavbu liniových staveb ve veřejně prospěšném zájmu, nedokáže uplatnit jiné řešení než provizorní sjezd před místem svárů," vysvětlil mluvčí ŘSD Jan Hoření.

Dotažení D11 k hranicím krajského města se řidiči zřejmě dočkají nejdříve v roce 2009. "Sice existuje vymyšlený způsob, jak se dostat k pozemkům, které ještě nevlastníme, ale momentální stav nenasvědčuje tomu, že by to bylo vyřešeno rychle. Obávám se, že co se týče těch šesti posledních kilometrů, nemohu být optimističtější, než před půl rokem," řekl Právu generální ředitel ŘSD Petr Laušman. Doufá, že problém by se měl legislativně vyřešit příští rok, aby se mohlo začít stavět.

Stavba D11 v úseku z Poděbrad do Hradce Králové začala po čtrnáctileté přestávce v lednu 2004. Loni v zimě stavbaři otevřeli jeden pás dálnice v délce 18 kilometrů mezi Dobšicemi a Chýští.

Silnice proslula množstvím nehod

V úterý otevíraný úsek přinese úlevu silnici první třídy mezi Chlumcem nad Cidlinou a Hradcem, která kvůli častým tragickým nehodám získala přízvisko silnice smrti. Zprovoznění nového úseku přivítali také regionální politici z Pardubického a Středočeského kraje.

"Zaplať pánbu za každý nový kilometr dálnice, která odvede nákladní dopravu se středních Čech," prohlásil středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Zástupce pardubického hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL) připomněl, že po D11 budou z padesáti procent jezdit lidé, žijící v jeho kraji. "Dálnice vede do obou částí východních Čech a její otevření je obrovská radost," řekl.

Politici si od nové dálnice slibují, že přiláká do regionu hlavně investory, kteří budou vytvářet nová pracovní místa. Vedení hradeckého magistrátu však také očekává problémy v dopravě uvnitř města, protože současná silniční síť v Hradci není na zvýšený nápor dopravy připravena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám