Hlavní obsah

Čechy stejně jako další Evropany trápí nezaměstnanost

PRAHA

Čechy podobně jako další Evropany nejvíce trápí nezaměstnanost. Za poslední dva roky se ale počet těch, kteří ji řadí mezi hlavní problémy, snížil v České republice asi o 20 procent. Uvedla to společnost Factum Invenio, která provedla průzkum v rámci evropského šetření Eurobarometr 66.

Článek

Mezi další věci, které tíží Čechy, patří situace ve zdravotnictví, kriminalita a ekonomická situace.

"Nezaměstnanost patří dlouhodobě v České republice podobně jako v jiných zemích Evropské unie k nejožehavějším tématům," uvedl ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann. Mezi dva nejvážnější problémy ji nyní zařadilo 34 procent lidí. Před dvěma lety to bylo 54 procent.

Lidé znepokojuje situace ve zdravotnictví

"Zdravotnictví jako jeden ze dvou nejdůležitějších problémů vnímá 33 procent Čechů. Je to zhruba dvojnásobek průměru 25 zemí Evropské unie," dodal Herzmann. Do popředí ožehavých témat se podle něj zdravotnictví dostalo zejména v souvislosti s nedávnou bouřlivou politickou diskusí o způsobu financování zdravotní péče nebo vlastnictví nemocnic.

Například před dvěma lety totiž zdravotnictví za ožehavé téma považovalo jen 17 procent dotázaných. "V českém žebříčku se zdravotnictví posunulo na druhou příčku a rozdíly mezi tím, jak problémy ve zdravotnictví vnímá průměrný Čech a průměrný Evropan, se znatelně zmenšily," podotkl Herzmann.

V posledních letech podle něj Češi za větší problém považovali například kriminalitu. Nyní ji jako ožehavé téma vnímá jen 23 procent lidí, což je o 20 procent méně než před dvěma lety. V pomyslném žebříčku věcí, na které si Češi nejvíce stěžují, figurují dále ekonomická situace, důchody, rostoucí ceny, daně, bydlení nebo přistěhovalectví.

Češi jsou spokojeni se svou životní úrovní

Čtyři z pěti Čechů jsou spokojeni se svou životní situací. Češi se tak blíží k evropskému průměru a se svou životní situací jsou spokojenější než třeba Slováci, Poláci nebo Němci.

Nejspokojenější Evropané pak žijí ve Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Finsku a Lucembursku. Naopak nejméně spokojení jsou prý Maďaři. Češi na rozdíl od jiných evropských národů ale nevěří v další zlepšení své životní situace.

"Ve výhledu na následujících 12 měsíců je česká populace dlouhodobě o poznání pesimističtější, než odpovídá průměru všech zemí Evropské unie," dodal Herzmann s tím, že ve zlepšení podmínek svého života věří asi 32 procent Čechů. Více než polovina, přesněji 53 procent, si myslí, že se jejich životní podmínky v následujícím roce nezmění, a 14 procent dotázaných očekává zhoršení.  

Eurobarometr průběžně shromažďuje názory lidí z členských a kandidátských zemí Evropské unie především na evropské záležitosti. Podzimní průzkum se v České republice uskutečnil od 7. do 26. září a na otázky odpovídalo 1091 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám