Hlavní obsah

S děsivými obrázky na cigaretách ČR nespěchá

Právo, Jiří Novotný

Na krabičkách cigaret se v České republice hned tak neobjeví děsivé barevné fotografie plic a jiných lidských orgánů, těžce poškozených kouřením. Ministerstvo zemědělství totiž nebude spěchat s vydáním vyhlášky, která by tuto drastickou formu protikuřácké kampaně nařídila.

Článek

"Možnost využívat barevných ilustrací jako zdravotních varování na tabákových výrobcích jsme už konzultovali s výrobci. Ve směrnici, kterou vydala před třemi lety Evropská komise (EK), však nejsou uvedeny žádné termíny. A my neuvažujeme o tom, že něco takového zavede Česká republika v předstihu," řekla v pondělí Právu tisková mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová.

Na otázku, jestli nelze alespoň odhadnout, kdy by se na cigaretových krabičkách mohlo v ČR obrázkové varování objevit, Králová odpověděla: "Zatím se nedá mluvit o žádném čase."

Naopak ve světě už existují státy, které na tabákových výrobcích děsí milovníky nikotinu naturalistickým zobrazením rakovinových nádorů, zkažených zubů a rozežraných plic. Před šesti lety s tím začala Kanada a dnes je to běžné i v Brazílii, Venezuele, Thajsku, Singapuru a Austrálii. Jako první v Evropské unii zavede po Novém roce varovné obrázky na cigaretových krabičkách Belgie.

Evropská komise pouze doporučila

Na tlak bojovníků proti kouření reagovala i Evropská komise. Ta v září 2003 vydala zmíněnou směrnici, která má ovšem pouze doporučující charakter.

"Členské státy mohou samy rozhodnout, zda budou vyžadovat na baleních některých nebo všech druhů tabákových výrobků zdravotní varování formou barevných fotografií či jiných ilustrací," uvádí se ve směrnici EK.

Boj proti kouření přitvrzuje také v České republice. Místopředseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Boris Šťastný (ODS) už připravil novelu antikuřáckého zákona, kterou parlamentu předloží v prvním čtvrtletí příštího roku. Dosáhnout například chce, aby obce dostaly právo zakázat na svém území kouření všude tam, kde se shromažďují děti.

Na dotaz Práva, jestli podporuje i zavedení ilustrovaných varování na krabičkách cigaret, Šťastný odpověděl: "Jsem samozřejmě pro. Předmětem této novely to ale nebude."

Kuřáci si prý zvykli

V České republice kouří asi 2,3 miliónu lidí, tedy zhruba čtvrtina obyvatel. V důsledku nemocí, jež kouření způsobuje, umírá ročně kolem 18 tisíc pacientů. Nejčastěji na nádorová onemocnění, srdeční infarkt a mozkovou mrtvici. Lékaře zvláště znepokojuje, že přibývá kuřáků ve věkové kategorii do osmnácti let. Nic na tom nezměnil fakt, že varování o nebezpečí kouření zaujímá dnes třetinu až polovinu cigaretové krabičky, a nelze ho tedy přehlédnout.

"Kuřák si na varování zvykl, prakticky ho nevnímá. Podobně by tomu určitě bylo i po přechodu na ilustrované varování," tvrdí skeptici.

Šance pro pašeráky

Výrobci cigaret navíc připomínají, že by jim to značně zvedlo výrobní náklady, a tedy cenu cigaret pro spotřebitele. Ta přitom v Česku v příštím roce stoupne v důsledku nárůstu spotřební daně o dalších osm až deset korun na krabičku. V roce 2008 pak čeká ČR další zdražování cigaret zhruba o stejnou sumu. Například petry pak budou stát už kolem sedmdesáti korun.

"Evropská komise vybrala 36 barevných fotografií, které se v případě, že se na obrázkový způsob varování přejde, budou muset měsíčně na krabičkách měnit. Směrnice také ukládá, že varování bude muset být vytištěno neodstranitelným a nesmazatelným způsobem. To by nešlo bez pořízení speciálních barev a tiskařských strojů," řekl Právu jednatel firmy Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Skokové zdražování cigaret přitom nevede k výraznému poklesu jejich spotřeby, ale dává to šanci nelegálním výrobcům a pašerákům. Stát by tak přišel o nemálo peněz ze spotřební daně na tabákové výrobky.

Reklama

Výběr článků

Načítám