Hlavní obsah

Zájem o stavební spoření prudce vzrostl

– PRAHA

Lidé na stavební spoření ukládají stále více peněz. Chtějí totiž využít současného nastavení systému, které stát od příštího roku s největší pravděpodobností omezí. Počet uzavřených smluv je tak ve srovnání s loňskem vyšší, ještě výrazněji ale vzrostly měsíční vklady klientů.

Článek

Do května tak spořitelny celkem uzavřely přes 700 tisíc nových smluv, což je proti předchozímu rekordnímu roku o čtvrtinu více. Objem uzavřených cílových částek se přitom zvýšil dokonce o 58 procent na 118 miliard korun.

Průměrná cílová částka nových smluv tak do května přesáhla 168 tisíc korun, zatímco loni to bylo jen 132 tisíc. Navýšení dosavadních smluv přitom u některých spořitelen představuje téměř polovinu všech nových smluv.

Stavební spoření v posledních dvou letech zažívá zlaté časy. Každý rok spořitelny uzavřely přes 1,5 milionu nových smluv. Celkem tak stavební spoření nyní má více než pět milionů lidí, tedy každý druhý obyvatel ČR. Právě nárůst zájmu však působí potíže státu, který na státní podporu stavebního spoření vyplácí stále více peněz.

Stát omezí svou podporu

Od příštího roku by se měl podle představ vlády systém stavebního spoření změnit a měla by se omezit státní podpora. Horní hranice státního příspěvku klesne ze současných 4500 korun na maximálně 3000 korun a doba spoření se prodlouží z pěti na šest let. O změně zákona bude vláda jednat příští týden.

Lidé proto chtějí uzavřít smlouvy ještě za výhodnějších podmínek. Některé spořitelny navíc klientům nabízejí pouze uzavření smlouvy s tím, že spořit mohou začít až za několik let. Takový přístup se však ministerstvu financí nelíbí.

Kromě nárůstu nových smluv spořitelny stále více rovněž poskytují úvěry, v čemž vidí hlavní smysl své činnosti. Stát chce klienty používající spoření na bydlení zvýhodnit, ještě ale neví, jak.

Úvěry klienti nejčastěji používají na koupi staršího bytu nebo domu a na rekonstrukce současného bydlení. Zhruba čtvrtina peněz jde na stavbu nového rodinného domu.

Anketa

Jaký druh spoření využíváte?
běžný účet
22,2 %
stavební spoření
61,1 %
slamník
11,1 %
státní dluhopisy
5,6 %
Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám