Hlavní obsah

Poslanci schválili rozpočet, deficit zřejmě vzroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna podle očekávání schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Poslanci schválili základní rozpočtové parametry už v říjnu. Stát bude hospodařit se schodkem 91,3 miliardy korun při příjmech 949,5 miliardy a výdajích 1,0408 bilionu korun. Ve středečním třetím čtení se hlasovalo o návrzích, kterými poslanci přesouvali finance mezi kapitolami a posílali dotace do regionů. Tzv. pomníčky zřejmě zvednou schodek o dalších 6,4 miliardy korun.

Článek

Sněmovna se nejprve musela vypořádat se všemi pozměňovacími návrhy, kterých bylo kolem tisíce. Drtivou většinu z nich ale zamítla, protože ve vládní rozpočtové rezervě už pro ně nebyly finanční prostředky.

Zákonodárci nejprve přes odpor ministra financí Vlastimila Tlustého rozhodli vzít na regionální dotace finanční prostředky z mandatorních, tedy zákonem předurčených výdajů.

Tlustý upozornil na fakt, že pokud budou tyto výdaje zkráceny, příští vláda bude muset na konci nadcházejícího roku zvýšit schodek státního rozpočtu o 6,4 miliardy korun. Státní finance by se tak podle něj dostaly do stejné situace, jako v nynějším roce. Tlustý poté uvedl, že rozpočet v takové podobě svým hlasem nepodpoří.

Sněmovna sice zkrátila rozpočty státní dluhové služby, důchodů, plateb zdravotního pojištění za státní zaměstnance a prostředky na stavební spoření, hned poté ale ušetřené peníze přidělila na stovky projektů, které podpořil sněmovní rozpočtový výbor.

Dotace šly především na sportovní zařízení

Poslanci také schválili takzvané "pomníčky", tedy dotace, které poplynou do regionů na různé projekty. Jedná se především o sportovní zařízení.

Mezi nejvyšší finanční výdaje patří 51 miliónů korun, které si přivlastní sportovní organizace Orel, v jejímž čele stojí poslanec KDU-ČSL Ladislav Šustr.

Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) uspěl s návrhem, aby více než 38 miliónů korun bylo rozděleno mimo jiné na Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně, který dříve vedl, festival animovaného filmu Anifest, Febiofest a v neposlední řadě Mezinárodní filmový festival Český Krumlov.

Dotaci 20 miliónů korun dostane příští rok na rekonstrukci a dostavbu víceúčelového sportovního areálu v Praze 9 klub AC Sparta Praha. Stejné peníze získá i Česká Lípa na rekonstrukci a dostavbu sportovního areálu, TJ Sokol Sadská na dokončení a zprovoznění sportovní haly a teplická společnost SK Fotbalové sdružení Junior na "výstavbu fotbalového hřiště 2, tribuny a osvětlení".

Poslanci schválili též 15 miliónů korun na rekonstrukci zimního stadiónu Ivana Hlinky v Litvínově, stejnou částku pro Hockey club MEZ Brumov na výstavbu "malého krytého zimního stadionu" a výstavbu lyžařského vleku ve Slatině, prořezání vzácných lip a kaštanů v chráněné oboře Kunštátsko a stavbu kryté jízdárny pro jezdecký klub v Semilech.

Hlasování mělo proběhnout už v úterý

Sněmovna měla o rozpočtu hlasovat už v úterý, to ale poslanci teprve dostali pozměňovací návrhy. Podle zákona může být třetí čtení zahájeno až po uplynutí dvacetičtyřhodinové lhůty od rozdání návrhů.

Rozpočtový zákon musí ještě podepsat prezident, Senát o něm nejedná.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanecké pomníčky mohou ohrozit rozpočet

Schodek státního rozpočtu na příští rok může vzrůst o několik miliard korun, pokud se poslancům rozpočtového výboru podaří v rámci druhého čtení prosadit...

Výběr článků

Načítám