Hlavní obsah

Sněmovna odložila změny v nemocenské na rok 2008

– PRAHA

Poslanci odsouhlasili roční odklad nového zákona o nemocenském pojištění. V příštím rcoe se tedy bude nemocenská platit stejně jako dosud a zaměstnanavatelé začnou prvních 14 dnů nemoci svým lidem platit až od roku 2008.

Článek

Pro odklad hlasovali hlavně poslanci ODS a ČSSD. Pro zvedlo ruku 141 ze 166 zákonodárců. Novelu, s níž původně přišli senátoři, musí ještě podepsat prezident republiky Václav Klaus.

Kdyby novela nebyla do konce roku přijata, firmy by od ledna vyplácely nemocenskou svým pracovníkům po první dva týdny jejich choroby. Na oplátku by ale odváděly menší sumy na nemocenském pojištění.

Odstupující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) uvedl, že roční odklad přinese jedno důležité pozitivum, a to, že v příštím roce vznikne na nemocenském pojištění sedmimiliardový přebytek. "To umožní dát tři miliardy na sociální služby," dodal Nečas. V zákoně o sociálních službách totiž chybějí právě tři miliardy na dotace určené poskytovatelům těchto služeb.

Stínový ministr práce a sociálních věcí (ČSSD) Zdeněk Škromach Právu řekl, že rozhodnutí umožní využít příští rok k debatě o tom, "jak zajistit vyrovnané hospodaření v systému nemocenské, a jak ulehčit situaci menším firmám".

Menší firmy odklad přivítají

"Firmy to asi přivítají, zejména ty malé. Zbude tak čas nový zákon ještě poopravit nebo se na něj alespoň řádně připravit," řekl Právu generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška.

Odbory nemají k ročnímu odkladu "žádné výrazné námitky", řekl Právu šéf odborové konfederace Milan Štěch. "Dávky prakticky zůstanou stejné," dodal.

V příštím roce se tedy bude nemocenská vyplácet stejně jako dosud a zaměstnavatelé začnou dvoutýdenní marodění svým lidem proplácet až v roce 2008. Za to se jim sníží pojistné ze současných 3,3 procenta na 2,3 procenta a Česká správa sociálního zabezpečení jim bude refundovat polovinu výdajů vyplacených na náhrady mezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám