Hlavní obsah

Podle EK není český trh s energiemi stále otevřený

Evropská komise opět pohrozila České republice a Slovensku kvůli trhu elektřinou a plynem. Podle ní není dostatečně otevřený vůči dalším subjektům a překračuje tak evropské směrnice. Naše země ale patří mezi dalších 14 členských států Evropské unie, které mají stejné problémy.

Článek

Podobného varování se Česko dočkalo již letos v dubnu. Tehdy však šlo jen o "upozornění", tedy první stupeň procedury pro porušení práva. Nyní Evropská komise přistoupila k druhému stupni, k takzvanému odůvodněnému stanovisku (varování). Pokud by Česko celý problém nenapravilo, mohla by ho EK teoreticky za zhruba dva měsíce zažalovat u Evropského soudního dvora.

Bruselu vadí především nedostatečné oddělení operátorů přenosového a distribučního systému. Další výtky jsou zaměřeny především na plynárenství. Konkrétně na to, že ČR nepublikovala podmínky pro přístup ke skladování plynu. Rovněž údajně existuje diskriminační systém pro přístup třetí strany do přenosových a distribučních systémů a tarify pro připojení prý nejsou dostatečně průhledné.

ČEZ nesouhlasí

Eva Nováková, mluvčí společnosti ČEZ, která má v tuzemsku dominantní postavení na trhu s elektřinou, výtky odmítla s tím, že firma již distribuci a obchod s proudem od sebe oddělila na začátku letošního roku. "Varování se tedy asi týká plynárenství," sdělila. Přenosovou soustavu v tuzemsku provozuje firma ČEPS, která patří státu.

"Plníme všechny podmínky české energetické legislativy, tedy i novelu energetického zákona o otevírání trhu se zemním plynem. K 1. lednu příštího roku bude tuzemský trh ze 100 procent liberalizován, to znamená, že to zvládneme o půl roku dříve než stanovují podmínky evropských směrnic," řekl Martin Chalupský, mluvčí společnosti RWE Transgas, která ovládá asi 80 procent českého trhu s plynem.

Podle něj jsou podmínky pro vstup třetích stran do plynárenské soustavy i do podzemních zásobníků vyvěšeny na internetu regionálních distribučních společností. "Každý zájemce má k těmto službám rovný přístup," uvedl Chalupský.

Komise si již delší dobu stěžuje, že harmonizace práva v oblasti trhů s energiemi je natolik nesourodá, že ohrožuje vznik jednotného trhu s energiemi, který EU potřebuje. Hlavním problémem jsou zejména přetrvávající regulované ceny. O skutečně liberalizovaném trhu s elektřinou a plynem lze mluvit snad jen v případě Dánska a Nizozemska. Trhy by se přitom měly otevřít již 1. ledna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám