Hlavní obsah

Česká rafinérská poslala benzínkám závadné palivo

Novinky, Zdeněk Nevělík, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Česká rafinérská, v níž většinu vlastní Unipetrol a která zásobuje benzínem většinu čerpacích stanic v České Republice, dodala v sobotu k pumpám závadnou várku benzínu. Do Naturalu 95 se údajně dostala nafta. Závadné palivo tankovali řidiči u čerpacích stanic obchodního řetězce Makro v Čestlicích a v Praze na Černém mostě. Vadný benzín se čerpal i u benzínky společnosti Shell v Pardubicích.

Článek

Pochybení přiznal i mluvčí České rafinérské Aleš Soukup. "Okamžitě jsme informovali autocisterny ještě před stočením. Pokud ke stočení došlo, pak jsme urgovali odčerpání benzínu a odvezení do rafinerie, " řekl Novinkám Soukup.

Společnost dodává benzín firmám Shell, Agip, Benzina a Conoco, které ho rozvážejí po celé republice. "Výrobek se v několika případech skutečně dostal ke konečným zákazníkům, ale jednalo se o minimální počet" dodal Soukup.

Informaci o problémem s benzínem u čerpacích stanic Makro přineslo rádio Beat. "Problém vznikl u dodavatele. V sobotu nám Unipetrol oznámil, že pro pražské odběratele dodala nekvalitní benzín," řekla Novinkám mluvčí Makra Markéta Světlíková. Společnost zákazníky, které dostihla, kontaktovala, ostatní si mohou nechat benzín z nádrží odborně odčerpat a pokud prokáží, že jej opravdu natankovali v sobotu dopoledne u Makra, firma jim nahradí škodu.

"Od půldruhé v noci, kdy se doplňovala nádrž v čerpací stanici v Pardubicích v ulici Teplého, byl vadný benzin krátce v prodeji," řekl Novinkám mluvčí Shell Czech Republic Petr Šindler. Neupřesnil ale, o jak dlouhou dobu se jednalo. "Každopádně je provoz v noci minimální," dodal s tím, že pokud zákazník přijde s účtenkou a potvrdí se, že načerpaný benzin byl vadný, společnost uhradí případnou vzniklou škodu.

Auta by se porouchat neměla

Experti ale jsou toho názoru, že k technickému poškození vozidla by dojít nemělo. "K poruše na autě nedojde, modernější vozy se jednoduše nerozjedou," řekl Novinkám předseda dozorčí rady Ústavu paliv a maziv Vladimír Třebický. Podle něj stanice, které závadný benzin dostaly, jej odstranily a nahradily kvalitním  palivem.

To potvrdila i společnost Benzina, která také dodávku obdržela. Po zjištění vady ale benzín okamžitě stáhla.

"Dostalo se nám to jenom na čerpací stanici do Vrchlabí, po zjištění jsme nádrž vyčerpali. Nedošlo k prodeji žádnému zákazníkovi, nikdo na našich stanicích nebyl poškozen," řekla Novinkám mluvčí Benziny Lenka Svobodová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám