Hlavní obsah

Na Ústecku nevyjelo 380 autobusových spojů

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Od neděle, kdy vstoupil v platnost nový autobusový jízdní řád, Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) zrušil 380 spojů. "Jde o nemorální krok. Zatímco ostatní autobusoví dopravci k tomuto datu provedli pouze dílčí úpravy jízdních řádů, DPÚK změny využil ke zrušení 380 spojů," reagoval vedoucí odboru dopravy ústeckého krajského úřadu Jindřich Franěk.

Článek

Podle Fraňka ale jde o spoje, které už Ústecký kraj zajistil jinými dopravci a na linkách tak dosud jezdily souběžně autobusy DPÚK a dalších firem objednaných krajem.

Ústecký kraj zároveň vydal zprávu, v níž upozorňuje na možné problémy s autobusovou dopravou od platnosti nového jízdního řádu. "Občané v kraji musí být připraveni na skutečnost, že se na mnoha místech v regionu po 9. prosinci některých autobusů opět nedočkají," uvádí zpráva. "Není to vina kraje, DPÚK se již potřetí v tomto roce rozhodl nechat některé cestující na zastávkách," konstatoval Franěk.

Kraj falešně moralizuje, tvrdí mluvčí dopravce

Mluvčí DPÚK Marek Ženkl ale tvrdí, že DPÚK informoval Ústecký kraj o všech změnách jízdních řádů v souladu se zákonem 45 dnů před jejich platností. Kraj jízdní řády 24. listopadu podle Ženkla schválil.

"Ústecký kraj nejdříve porušil zákony a rozpočtová pravidla, když za veřejnou dopravu pro občany neplatil a nyní se snaží falešně moralizovat, že DPÚK není schopen nadále na vlastní náklady tuto ztrátovou dopravu provozovat," uvedl pro Právo Ženkl.

DPÚK například vyřadil od platnosti nového jízdního řádu 216 spojů na Teplicku. Zhruba polovina se týká spojů Teplice-Krupka. Právě na této trase už dříve kraj zajistil autobusy jiných dopravců.

Podle odboru dopravy kraje není ze zhruba 4000 autobusových spojů v Ústeckém kraji po zrušení 380 spojů DPÚK zajištěno kolem deseti spojů v celém kraji. To znamená, že například v některé obci z několika spojů jeden, který dosud jezdil, nepojede.

Někteří starostové označili informaci Ústeckého kraje za poplašnou zprávu. "Celou sobotu i neděli mi volali vystrašení občané, zda autobusy v pondělí pojedou," řekl Právu starosta Telnice na Ústecku Jaroslav Doubrava (KSČM). Do jeho obce přestal DPÚK jezdit již v září a kraj ho nahradil jinými dopravci.

Autobusy DPÚK nevyjely počátkem srpna na čtyři dny na více než 2000 spojů základní dopravní obslužnosti. [celá zpráva] Dopravce to odůvodnil tím, že mu Ústecký kraj neplatí za ztrátu z osobní dopravy. Samospráva smlouvu s DPÚK vypověděla, protože požadoval pro letošní rok na uhrazení ztráty 315 miliónů korun. Kraj je odmítl zaplatit, protože podle hejtmana Jiřího Šulce (ODS) byla částka příliš vysoká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám