Hlavní obsah

Geofin staví v Mošnově opravnu obřích letounů

Právo, Anna Bortlíčková
OSTRAVA

Největší letecké servisní středisko ve střední a východní Evropě vyroste u ostravského letiště Mošnov. Investorem je společnost CEAM (Central European Aircraft Maintainance), stoprocentní dceřiná firma společnosti CCG (Central Conect Group) z holdingu Geofin.

Článek

V první fázi vyroste nový hangár za zhruba 1,05 mld. korun, který by měl začít fungovat asi do roka. Nabídne 180 pracovních příležitostí pro zaměstnance se špičkovou kvalifikací. Právu to sdělil předseda představenstva holdingu Geofin Daneš Zátorský.

Jak uvedl, přípravy na stavbu ojedinělého areálu pro opravy dopravních letadel velkých rozměrů nastartoval CEAM před několika týdny, v těchto dnech zahajuje výstavbu. "Do Mošnova budou na pravidelné opravy a údržbu létat dopravní stroje až do velikosti boeing 737 a 747. Bude zde možné provádět i složité opravy," uvedl Zátorský. Podle něj investor, společnost CEAM, získal pro projekt také možnost čerpat investiční pobídky od státu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo o veřejné podpoře projektu až do výše 65 procent uznatelných nákladů, uvedl šéf Geofinu. "Společně s CzechInvestem jsme už celý projekt představili před časem na veletrhu v Amsterodamu, kde o něj byl velký zájem. Letecká přeprava ve světě dynamicky roste a opravárenské kapacity jsou přetížené. Obracely se na nás velké dopravní společnosti s již zcela konkrétními požadavky a prakticky přímo na místě jsme si ověřili budoucí poptávku," dodal.

V první fázi v Mošnově vyroste hangár o délce 147 metrů, šířce 80 metrů a výšce 34,5 metru. Generálním dodavatelem pro výstavbu celého zázemí na opravy letadel se stala společnost VÍTKOVICE. Stavební část prací zajišťuje společnost VOKD, která také patří do holdingu Geofin.

Ve druhé etapě se postaví hala

Podle Zátorského na dokončení první etapy naváže etapa druhá, během které vyroste u ostravského letiště hala, kde bude možné opravovat i současná největší dopravní letadla, čímž vzniknou opravárenské kapacity pro letecký průmysl, jaké dosud nemají v ČR obdoby.

Letecké servisní středisko v Mošnově bude zaměstnávat specialisty se špičkovou kvalifikací. "Delší dobu spolupracujeme s ostravskou technickou univerzitou, kde byl otevřen společný obor našeho tréninkového a vzdělávacího centra Let´s Fly a strojní fakulty pro vyškolení pozemního i leteckého personálu. Právě absolventi tohoto studia by měli najít práci v opravárnách CEAM," uvedl Zátorský.

"Jakmile CEAM své plány zrealizuje, bude servisní centrum v Ostravě-Mošnově patřit k nejvýraznějším high-tech projektům v České republice," řekl generální ředitel agentury CzechInvest Tomáš Hruda.

Holding Geofin rozvíjí v leteckém průmyslu i mnoho dalších aktivit. Do jeho letecké divize patří, vedle společností CCG a CEAM, rovněž firma CCA - Central Connect Airlines, rovněž sídlící v Mošnově, která zajišťuje osobní a nákladní leteckou dopravu a mimo jiné provozuje pravidelnou osobní linku mezi Ostravou a Vídní.

Další částí skupiny je také JOB AIR, kde vlastní významný obchodní podíl CCG. Společnost JOB AIR se zabývá servisem a údržbou letadel L 410, SAAB 340 a SAAB 2000 a je činná v nákupu a prodeji letadel. Vedle leteckého průmyslu je Geofin mj. vlastníkem strategických majetkových účastí v developerských a realitních firmách a působí také v dřevozpracujícím průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Mošnova míří první investor

Německá firma Behr, výrobce klimatizací a chladicích jednotek motorů pro osobní i užitková vozidla, postaví v Mošnově v Moravskoslezském kraji nový závod...

Výběr článků

Načítám