Hlavní obsah

Recyklační poplatky budou o desítky až stovky korun nižší

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Na jednu stranu zdražení energie, na druhou snížení některých poplatků určených na nakládání s elektroodpadem. Obojí čeká příští rok každého, kdo si pořídí nový elektrický spotřebič.

Článek

Podle zákona o odpadech platí každý zákazník od loňského 13. srpna při zakoupení ledničky, pračky nebo třeba holicího strojku určitou částku, takzvaný recyklační poplatek, pomocí kterého se financuje povinný sběr a likvidace vysloužilých spotřebičů.

Až dosud platí spotřebitelé nejvyšší poplatky při koupi ledniček a dalších chladicích přístrojů (420 Kč s DPH) a nejnižší u pil, sekaček a dalšího elektrického nářadí (10 Kč). Spekuluje se o snížení některých poplatků v řádech desítek, možná i stovek korun.

Poplatek slouží na likvidaci zboží vyrobeného do loňského 13. srpna, zjednodušeně nazývaného elektroodpad. Navíc musejí výrobci a dovozci do ceny nových spotřebičů vyrobených po 13. srpnu zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci. Provádět ji ze zákona musejí výrobci a dovozci, kteří k tomu účelu vytvářejí takzvané kolektivní systémy.

Neziskové systémy

Výše příspěvku odpovídá aktuální finanční a technologické náročnosti procesu sběru a recyklace elektroodpadu. Ta se vyvíjela příznivě, a protože jsou kolektivní systémy ze zákona neziskové, nemohou reagovat jinak. Snížení poplatků od 1. 1. 2007 nyní bez udání konkrétních částek oznámil jeden ze systémů, společnost Elektrowin. "Podrobnosti o plánovaném snížení zveřejníme až příští týden," krotí zvědavost mediální zástupkyně Elektrowinu Magdalena Čevelová.

Konkrétnější není ani Martin Sailer z evropského sdružení výrobců domácích spotřebičů CECED. Všichni členové sdružení CECED jsou účastníky kolektivního systému Elektrowin. Sailer ale vysvětluje, že změna vyplývá z vyhodnocení fungování systému od doby, kdy vstoupila v platnost nová legislativa.

"Zpočátku, kdy neexistovaly skutečné cifry, se recyklační příspěvky stanovovaly podle evropských vzorců," vysvětluje Sailer ohlášený cenový posun. Upozorňuje však zároveň, že změnu ve prospěch spotřebitele musí ještě posvětit ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Závazek vůči Unii

Česká republika musí podle evropské směrnice do konce roku 2008 vybrat nejméně čtyři kilogramy elektroodpadu na obyvatele ročně, tedy zhruba 40 000 tun. Například společnost Elektrowin by letos měla odebrat na obyvatele zhruba kilogram, příští rok 2,1 kilogramu a v roce 2008 již 2,8 kilogramu elektroodpadu. Nové členské státy Unie přitom dostaly výjimku, země původní patnáctky musejí dosáhnout stanovených limitů už letos.

V Česku je nyní zapsáno šest kolektivních systémů - Elektrowin, Asekol, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Rema. Každý z nich pověřilo MŽP starostí o určitý druh elektroodpadu, který je rozdělen do deseti skupin. Jednotlivé systémy mají přidělenu jednu nebo více skupin, pro každou skupinu je ale určen pouze jeden kolektivní systém. Elektrowin dostal na starost malé a velké domácí spotřebiče, elektrické a elektronické nástroje.

Reklama

Související články

Sběr elektroodpadu raketově roste

V Česku letos prudce stoupl sběr elektroodpadu, tedy starých chladniček, televizí, žárovek a dalších spotřebičů. Přesto v něm ČR výrazně zaostává za vyspělými...

Výběr článků

Načítám