Hlavní obsah

Vláda schválila vyšší limit pro oxid uhličitý

Novinky, znk
PRAHA

Vláda v noci na čtvrtek rozhodla, že Česká republika bude na období 2008-2012 požadovat emisní povolenky v objemu 101,9 mili´´onu tun oxidu uhličitého (CO2) ročně. Na léta 2005-2007 platí limit 97 miliónů tun CO2. V příštích letech se tak jeho množství může zvýšit o skoro pět miliónů tun.

Článek

Česko patří mezi poslední země, které návrh do Bruselu ještě neposlaly. Kvůli tomu už s ním Evropská komise zahájila proceduru pro porušení práva. [celá zpráva]

Pokud by Evropská komise uvedený limit schválila, Česko by mělo druhé nejvyšší povolené emise v EU. To se ale zdá nepravděpodobné. Brusel totiž tlačí, aby státy žádaly o méně povolenek, což by mělo vést ke zdůvěryhodnění celého systému. Údaje za loňský rok totiž ukázaly, že vlády jednotlivých zemí firmám vydaly více povolenek, než kolik jich podniky skutečně využijí. V důsledku toho se cena povolenek krátce po zavedení sytému v lednu 2005 snížila na pouhých šest eur za tunu emisí.

V roce 2005 tuzemské podniky limit zdaleka nedosáhly, použily 82 milionů tun.

Ekologická Hnutí Duha, Greenpeace a Centrum pro dopravu a energetiku ve společné tiskové zprávě tzv. Národní alokační plán kritizovaly a navrhly omezení exhalací na 78 milionů tun.

V systému obchodování s emisními povolenkami běží zhruba 70 procent českých podniků. Emise zbývajících třiceti procent, které vyrábí menší podniky například v dopravě a zemědělství, nejsou do systému započítávány. Ekologické organizace se proto obávají, že by celkové množství oxidu uhličitého mohlo přesáhnout navrhovaných 101,9 miliónů tun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám