Hlavní obsah

Sobotka: stíhání manažerů Nomury ovlivňováno nebylo

Právo, Jakub Svoboda
PRAHA

Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka v pondělí odmítl tvrzení poradce ministra financí Radka Šnábla o tom, že stíhání manažerů japonské investiční banky Nomura se vede na politickou objednávku.

Článek

Poradce ministra Vlastimila Tlustého Šnábl na konci minulého týdne prohlásil, že má písemné důkazy o tom, že se Sobotka a ČSSD snažili politicky ovlivňovat trestní případy související s pádem zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB).

"To zcela zásadně odmítám. Během svého působení ve funkci ministra financí jsem neinicioval podání či rozšíření trestních oznámení na pracovníky Nomury," řekl Právu Sobotka. Šnáblovy výroky označil za lež a účelovou snahu odvést pozornost od toho, jak podle něj nestandardně a protiústavně zasáhla vláda Mirka Topolánka do probíhajících trestních řízení.

"A to tím, že požádala svým usnesením prezidenta republiky o milost pro stíhané zaměstnance Nomury. Poradce ministra financí Šnábl se svými nepravdivými tvrzeními a nepodloženými spekulacemi snažil pouze vytvořit vhodnou mediální atmosféru pro udělení milosti prezidenta republiky stíhaným bankéřům Nomury. Jsem rád, že prezident této snaze o manipulaci nepodlehl," dodal Sobotka. Prezident se rozhodl milost manažerům neudělit. [celá zpráva]

Marvanová: o stíhání rozhodly jasné důkazy

Šnáblovo tvrzení o politickém nátlaku odmítli už i policie a právníci zainteresovaní v případu. "Je to naprostý nesmysl. Kolem vyšetřovatelů v této kauze se chodilo po špičkách," sdělily zpravodajskému serveru Aktuálně.cz zdroje z protikorupční služby, která měla vyšetřování lidí spojených s pádem IPB na starosti.

Za lež označila spekulace o možném politickém nátlaku na policii ve věci trestního stíhání manažerů japonské banky i advokátka Hana Marvanová. Ta už dva roky zastupuje ČSOB jako nástupkyni IPB v takzvané trestní kauze České pivo, v níž se Nomura měla podle policie neoprávněně obohatit asi o sedm miliard korun. "Trestní stíhání probíhá od začátku naprosto standardně. O jeho zahájení rozhodly nové, přesvědčivé důkazy," řekla Právu. Za celou dobu, co se případu věnuje, Marvanová nezpozorovala žádné politické tlaky. "Různá podezření z bankovních podvodů, jež vedly k obrovským ztrátám, které zaplatili daňoví poplatníci, je třeba důsledně vyšetřovat. Z tohoto přesvědčení jsem podala trestní oznámení," dodala právnička.

ČR původně požadovala po Nomuře 263 miliard korun v tzv. curyšské arbitráži (nyní se vede v Paříži). Podle Tlustého se očekávané odškodnění už během léta snížilo na jednu až tři miliardy korun, zatím však hodnověrně nevysvětlil, jak k těmto číslům došel. Japonská banka naopak žádala u arbitráže v Londýně odškodné 40 miliard korun. Po započtení všech úroků a výdajů na právní služby tak ČR podle Tlustého hrozilo, že v případě prohry bude nucena vyplatit odškodnění až 70 miliard korun. Za čtvrteční podpis smíru s Nomurou může ČR podle něj japonské bance zaplatit až sedm miliard korun. [celá zpráva]

Šnábl: Dohoda s Nomurou bude zveřejněna až v dubnu

Smlouva o smíru s japonskou bankou Nomura, jejíž výhodnost pro český stát se stala předmětem mnoha spekulací, může být v celém rozsahu zveřejněna nejdříve za čtyři až pět měsíců. V rozhovoru pro Rádio Česko to v pondělí uvedl poradce současného ministra financí Vlastimila Tlustého Radek Šnábl.

Jak rádio připomnělo, podle zákona o poskytování informací by však vláda směla smlouvu s Nomurou tajit pouze v případě, že by nemohla mít žádný dopad na státní rozpočet. Tlustý ovšem prohlásil, že smír s Nomurou může Česko ještě přijít až na sedm miliard korun. Šnábl ale včera uvedl, že v zájmu maximalizace neočekávaných benefitů z uzavřené dohody, zejména pro Českou národní banku, je, aby smlouva s Japonci byla "z komerčních důvodů" zveřejněna až příští rok na jaře.

"Až po doběhnutí všech procesních řízení, která jsou vedena, pominou důvody pro utajení," řekl Šnábl. Konkrétní "benefity", které by pro ČR ze smíru s Nomurou měly plynout, však neuvedl.

Vyjednávací pozici státu s Nomurou označil Šnábl kvůli politickému vměšování předchozích vlád do sporu za "velmi chatrnou".

Šnábl totiž již dříve obvinil předchozí sociálnědemokratickou vládu, že stíhání manažerů Nomury se vedlo na základě politické objednávky, což představitelé ČSSD, ale i třeba policie nebo zainteresovaní právníci jednoznačně odmítli.

Průkazné dokumenty, které by Šnáblovo tvrzení dosvědčily a které by nyní de facto hovořily v neprospěch státu, byly podle poradce skartovány. Ministerstvu financí se však některé z nich podle Šnábla podařilo znovu získat.

"Velká část dokumentů pochází z advokátní kanceláře Squire, Sanders & Dempsey, což jsou právní zástupci státu v obou arbitrážích (s Nomurou)," uvedl Šnábl. Advokátní kancelář v pondělí odmítla Šnáblova slova komentovat.

Reklama

Související články

Soud zamítl odvolání ČR ve sporu s Nomurou

Švýcarský federální nejvyšší soud v pondělí zamítl odvolání České republiky proti březnovému arbitrážnímu rozhodnutí ve sporu s japonskou společností Nomura...

Výběr článků

Načítám