Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví varuje před smaltovaným nádobím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním smaltovaného nádobí opatřeného vnějším barevným dekorem s různými motivy, které vyrábí česká společnost Smaltum. Z hrnků, misek či talířků se uvolňuje velké množství těžkých kovů.

Článek

Za nebezpečné ministerstvo označilo hrnky s červeným smaltem s motivy chobotniček, koček a domů. Dále pak hrnky s oranžovým smaltem, misky s modrým smaltem a talíře s červeno-oranžovým smaltem na okraji a béžovým ve středu talíře.

Úřad na základě chemických rozborů zjistil, že barevné smalty zasahující až k okraji uvolňují těžké kovy: kadmium a olovo. "Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití tyto kovy ulpívají na rtech a následně mohou být konzumovány," upozorňuje hlavní hygienik Michael Vít.

Výrobci a distributoři těchto výrobků jsou ze zákona povinni nebezpečné produkty okamžitě stáhnout z trhu. Lidé, kteří si uvedené nádobí již zakoupili, mohou výrobky vrátit přímo dovozci nebo obchodníkovi, u kterého výrobek zakoupili. Lidé mají právo dostat zpět peníze.

Společnost  nebezpečné nádobí vyvážela i na Slovensko, do Německa, Británie, Polska, Francie, Belgie, Maďarska, Nizozemska, Finska, Lotyšska či do Litvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám