Hlavní obsah

Nečas: ČSSD nás se Zákoníkem práce podrazila

Právo, Novinky, hčk, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový Zákoník práce začne s největší pravděpodobností od 1. ledna příštího roku platit. Poslanci ODS to ve čtvrtek chtěli změnit, nakonec ale překvapivě prošel návrh exministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, aby byl odklad platnosti z jednání stažen. Poslanci ODS teď navrhují svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, kde se bude opět roční odložení Zákoníku projednávat.

Článek

Škromach návrh předložil nečekaně. "Kvůli tomu jak se ČSSD zachovala, musí ODS vyvolat mimořádné jednání Sněmovny k Zákoníku práce," řekl Právu ministr práce Petr Nečas (ODS). Nečas označil jednání ČSSD za podraz, strana je podle něj nevěrohodná.

Nečas také řekl, že sám Škromach mu přiznal, že odložení hlasování o Zákoníku práce je pomsta ČSSD za to, že ODS začala vyjednávat se zelenými a lidovci o vládě.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek i Zdeněk Škromach (ČSSD) to následně označili za holý nesmysl.

Ve Sněmovně se poté strhla ostrá debata, protože hlasování o Zákoníku práce bylo ve sněmovním programu zařazeno až na pátém místě a nikdo nečekal, že Škromach přijde již ráno s návrhem o Zákoníku vůbec nejednat, a že mu poslanci tento návrh schválí.

Součástí Zákoníku práce je ale i zákon o nemocenském pojištění, takže odložením hlasování o Zákoníku, poslanci zároveň odložili i debatu o tomto zákonu. ODS a ČSSD se přitom už dříve dohodly, že právě tento odklad chtějí. [celá zpráva]

Zákon o nemocenské tak s největší pravděpodobností nyní o rok odloží senátoři, kde předloha čeká na schválení. Na mimořádné schůzi kvůli Zákoníku práce by se tak mohl projednat i tento senátní návrh.

Pokud by se platnost zákona o nemocenské o rok odložila, tak by zaměstnavatelé tedy nezačali od ledna svým pracovníkům vyplácet náhradu mzdy za první dva týdny marodění, jak nový zákon předpokládá. Ještě celý příští rok by se nemocenská vyplácela podle současných pravidel. Politici mají zájem na odkladu nemocenské hlavně proto, že by to ušetřilo až deset miliard korun v napjatém rozpočtu na příští rok. [celá zpráva]

Podle Nečase je Zákoník legislativní zmetek

Roční odklad Zákoníku práce navrhovala poslancům vláda. Ministr práce Petr Nečas (ODS) uvedl, že norma obsahuje zhruba osm desítek chyb. Roční odložení mělo podle něj posloužit k jejich odstranění. Odbory byly proti odsunu platnosti zákoníku a na protest proti němu svolaly do Prahy demonstraci, kterou ale nakonec odvolaly. [celá zpráva]

Celkem 73 poslanců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených podalo stížnost k Ústavnímu soudu na některá ustanovení Zákoníku práce. Myslí si, že by paragrafy mohly být v rozporu s Ústavou. [celá zpráva]

Některé body v možném rozporu s Ústavou ČR:

- Oprávnění odborové organizace zakázat práci přesčas

- Vydávání vnitřních předpisů firmy v závislosti na odborové organizaci

- Uzavírání kolektivních smluv za všechny zaměstnance, tedy bez souhlasu těch, kteří nejsou členy odborů

- Uzavírání kolektivní smlouvy s největší odborovou organizací u zaměstnavatele

Zákoník prosadila i přes veto prezidenta republiky ČSSD s komunisty. Kritici normy soudí, že sníží konkurenceschopnost firem, zvýší jejich náklady a poškodí ty, kteří shánějí práci. Zastánci naopak míní, že je to moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost a zachovává nezbytnou ochranu zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám