Hlavní obsah

Dalším členem rady ČNB bude Mojmír Hampl

PRAHA

Dalším novým členem Bankovní rady ČNB bude Mojmír Hampl, který dříve pracoval v České konsolidační agentuře. V úterý ho spolu s dalším novým členem Bankovní rady, Vladimírem Tomšíkem, jmenuje prezident Václav Klaus.

Článek

Koncem listopadu končí mandát dvěma členům bankovní rady - Michaele Erbenové a Janu Fraitovi.

Hampl v letech 2004 až 2006 pracoval jako člen představenstva České konsolidační agentury. Hampl nyní působí jako člen představenstva České společnosti ekonomické, jako člen Akademické rady Vysoké školy Škoda Auto, Mladá Boleslav a vyučuje na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Tomšík od roku 2005 do současnosti pracuje na pozici zástupce vedoucího týmu analyzujícího pravidla multilaterálních dohod o obchodu a investicích ve Světovém obchodním institutu ve Švýcarsku.

"Hampl má manažerské zkušenosti, což je důležité, neboť funkce není jen o měnové politice, ale i o řízení lidí a strategii banky. I Tomšík je výborná volba. Je to rovnocenná náhrada za Jana Fraita," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle něj lze očekávat kontinuitu v procesu rozhodování ČNB. "Ani jeden z nich se nezaměří jednostranně jen na podporu ekonomického růstu anebo na nízkou inflaci. Hampl méně publikoval než Tomšík a z tohoto pohledu je tedy méně čitelný," dodal Michl.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově- politických opatřeních. Bankovní rada je sedmičlenná, jejími současnými členy jsou guvernér ČNB Zdeněk Tůma, viceguvernér Luděk Niedermayer, viceguvernér Miroslav Singer, Michaela Erbenová, Jan Frait, Robert Holman a Pavel Řežábek. Jmenování nových členů bankovní rady má na starost prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám