Hlavní obsah

Němci zřejmě nepodrží ČR v boji proti vyšší pivní dani

BRUSEL/PRAHA

Česká republika se na nadcházejícím jednání ministrů financí EU o zvýšení minimální sazby spotřební daně na alkohol toto úterý v Bruselu bude muset zřejmě obejít bez německé podpory. Podle zdrojů z EK Němci totiž naznačili, že o kompromisním návrhu finského předsednictví, jenž počítá se zvýšením minimální sazby daně pouze o 4,5 procenta, jsou ochotni jednat a asi jej nebudou vetovat.

Článek

Český ministr financí Vlastimil Tlustý hodlá i přesto na schůzce šéfů financí zemí EU zvyšování daně z vybraných alkoholických nápojů včetně piva odmítnout. Naposledy to slíbil pivovarníkům minulý týden na setkání v Krušovicích. "Je zcela nepřijatelné, aby spotřební daň dlouhodobě podporovala spotřebu vína na úkor pití piva," řekl tehdy Tlustý a konstatoval, že negativní postoj ČR k návrhu směrnice se nemění.

Ministerstvo financí se podle mluvčí Petry Krainové k oficiálnímu postoji ČR zatím nechtělo vyjádřit s tím, že ministr zaujme stanovisko až po návratu ze zahraniční cesty.

Vyšší cena piva zvýhodní výrobce vína

Čeští pivovarníci sdružení do Českého svazu pivovarů a sladoven v neděli opět požádali ministra financí o maximální podporu při ochraně jejich zájmů v EU. "Zvyšování spotřební daně povede k růstu ceny piva, negativně ovlivní jeho spotřebu, a tím ohrozí podnikatelské zájmy nejen českých pivovarníků, ale i dalších navazujících odvětví," řekl Právu výkonný ředitel ČSPS Jan Veselý. Vyšší spotřební daň podle něj zvýhodní země produkující víno, jako jsou Francie, Itálie a další.

Finsko původně navrhovalo zvýšit minimální sazbu daně o 31 procent, což Češi a Němci odmítli. Nový návrh počítá se zvýšením sazby o 4,5 procenta od roku 2008 a s dalším automatickým navyšováním každé tři roky. Toto pojetí se zdá být pro některé členské země schůdnější.

Finští diplomaté i Evropská komise argumentují, že 4,5procentní zvýšení daně se Česka v zásadě nedotkne. Přineslo by minimální sazbu z hektolitru piva ve výši 0,78 eura. Současná daň v Česku přitom v přepočtu činí 0,84 eura a je tak už dnes vyšší. K dohodě jsou podle Bruselu kromě Němců připraveni také Francouzi, Španělé a Portugalci, kteří lobbovali proti zdražení svých sladkých vín. Případné české veto by tak mohli podpořit snad jen Lotyši a Litevci.

Reklama

Související články

Dvě piva denně prospívají zdraví

Jedno malé české pivo v poledne a velké večer snižuje podle lékařského výzkumu pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév a přispívá ke zvýšení zdravé kondice...

Výběr článků

Načítám