Hlavní obsah

Akcie Erste Bank pod tlakem

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

Akcie obchodované na pražské burze v pátek postupně oslabovaly a přizpůsobily se tak náladě na velkých zahraničních akciových trzích. Objemy obchodů zůstaly velmi nízké, investoři dali zřejmě přednost delšímu víkendu. Nejvíce oslabily akcie Erste Bank, a to o 2,32 procenta na 1515 Kč.

Článek

Zentiva ztratila 1,73 procenta a uzavřela na 1191 Kč, Orco o 1,31 procenta na 2568 Kč.

Proti vývoji trhu šly akcie Unipetrolu. Podobně jako v předchozích dnech posílily o 2,19 procenta na 219,10 Kč. Také Komerční banka po předchozím poklesu zpevnila, a to o 0,22 procenta na 3208 Kč. Index PX klesl o 0,88 procenta na 1544,8 bodu.

"Pro krátké spekulace jsou podobné výkyvy ideální. Na druhou stranu je však třeba podotknout, že střednědobý růstový potenciál pražské burzy se nyní jeví jako značně vyčerpaný," komentoval situaci na domácím akciovém trhu Pavel Pelc z makléřské firmy Cyrrus.

Euro v pátek zpevnilo na nejvyšší hodnotu v posledních 18 měsících, když vystoupilo nad úroveň 1,30 dolaru za euro. To ale značně poškozuje evropské exportéry, zejména automobilový průmysl. Akcie firem DaimlerChrysler a Peugeot oslabily o dvě procenta. Cenné papíry majitele výrobce airbusů EADS klesly o 1,3 procenta. Firmě se nepodařilo dosáhnout dohody o financování výroby letadla Airbus A350 XWB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám