Hlavní obsah

OKD si vezme úvěr přes 20 miliard, připravuje se na burzu

OSTRAVA

Společnost OKD částečně sníží svůj základní kapitál a nahradí ho úvěrem od 13 mezinárodních bank ve výši 720 miliónů eur (přes 20 miliard korun). Tento krok by měl optimalizovat kapitálovou strukturu firmy před plánovaným vstupem na londýnskou burzu.

Článek

"Předtím, než vstoupíme na burzu, musíme přizpůsobit poměr cizích a vlastních zdrojů v bilanci OKD na úroveň, která je běžná u podobných společností ve vyspělých zemích," vysvětlil předseda představenstva OKD Zdeněk Bakala. Současná kapitálová struktura podle něj není optimální. "Investoři a analytici v Londýně i jinde musejí vidět, že se chováme standardně, aby mohli naše výsledky snadno porovnávat s ostatními. Jinak bychom byli pro kapitálové trhy nečitelní," dodal Bakala.

OKD chce úvěrem a snížením základního kapitálu zlepšit hospodaření firmy, která dosud používala například k financování výroby a investic jen vlastní peníze a neměla téměř žádný dluh.

Společnost OKD oznámila záměr vstoupit na burzu před několika měsíci. Od té doby prodala některé své firmy, jež se nezabývají těžbou uhlí, a celou společnost rozdělila na několik skupin. Se vstupem na burzu souvisí také nedávný převod akcií OKD do Nizozemska.

Reklama

Související témata:

Související články

Bakala převedl OKD na nizozemskou firmu

Podnikatel Zdeněk Bakala převedl v úterý společně s firmou RPG Industries a londýnským fondem Crossroads všechny akcie OKD na firmu NWR (New World Resources),...

Výběr článků

Načítám