Hlavní obsah

Vietnamci v Česku zřejmě otevřou obchodní řetězec

– PRAHA

Obchodní řetězce v ČR budou mít další konkurenci. Další síť obchodů s potravinami a drogistickým zbožím, převážně v menších městech, se podle listu Czech Business Weekly (CBW) chystají v Česku otevřít Vietnamci. Otázka je, jestli uspějí na malém českém trhu, který je už, co se týče obchodních řetězců, poměrně naplněný.

Článek

CBW tvrdí, že o zformování nových řetězců už jedná několik Vietnamců, kteří chtějí prodávat zboží hlavně v menších městech. Bývalý předseda Asociace vietnamských podnikatelů Nguyen Duong řekl, že nové řetězce budou soutěžit se supermarkety i s běžnými obchody smíšeným zbožím.

Duong předpokládá, že nové řetězce v rukou Vietnamců začnou fungovat už v nejbližších letech. Záměrem je provozovat řetězce obchodů o rozloze 300 až 1000 metrů čtverečních. Obchody budou stát v malých městech od zhruba 5000 obyvatel. Bližší informace podle Duonga nelze poskytnout, protože Vietnamci zatím testují trh a hledají nejvhodnější lokality.

"K fungování a expanzi řetězce se nemohu vyjadřovat," řekl jeden z vietnamských podnikatelů, který má v České republice síť 12 obchodů. Chystá se ale otevřít další obchody, které budou fungovat pod jedním názvem a na trhu budou označeny jako řetězec. Podrobnosti nechce sdělovat ze strachu z konkurence českých i vietnamských maloobchodních prodejců.

Vietnamci kupují obchody Jednota v malých městech

Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Zdeněk Juračka řekl, že Vietnamci v menších městech kupují volné prostory k podnikání od českého řetězce obchodů Jednota, který má po celé zemi na 3600 obchodů.

Zatímco v Praze mnoho Vietnamců provozuje malé obchody smíšeným zbožím, v menších městech se věnují prodeji elektroniky, oděvů a bot. Dříve Vietnamci své zboží prodávali hlavně ve stáncích, dnes je už ale běžné že mají i kamenné obchody.

Juračka tvrdí, že Vietnamci teď obchodům smíšeného zboží nekonkurují a nabízejí především doplňkový sortiment. "Toto mírumilovné soužití se ale může už brzy změnit," varoval Juračka. Vietnamci se podle něj začínají profesionalizovat a zřejmě už nebudou jen stánkovými prodejci, řekl.

Nedávno odchod z ČR kvůli ztrátám oznámily dva maloobchodní řetězce - Delvita [celá zpráva] a Droxi [celá zpráva].

Anketa

Jste rádi, že v ČR vznikne nový obchodní řetězec?
ano, bude větší konkurence a nižší ceny
29,1 %
ne, myslím, že nabídka obchodů je už dostatečná
70,9 %
Celkem hlasovalo 17718 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Obchody Delvita koupí majitel Billy

Obchody Delvita koupí německý majitel obchodů Billa. Belgické společnosti Delhaize, která Delvitu vlastní, zaplatí za 96 prodejen sto miliónů eur, tedy...

Výběr článků

Načítám