Hlavní obsah

Od prosince bude jezdit pendolino do Bratislavy a Vídně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti se změnou jízdního řádu od 10. prosince začne rychlovlak pendolino jezdit i do zahraničí. Pendolino, které se bude jmenovat SC Slovenská strela, zvládne trasu mezi Bratislavou a Prahou za 3 hodiny 49 minut. Dvě pendolina denně budou jezdit i mezi Prahou a Vídní.

Článek

Trasu Praha - Bratislava zvládne pendolino za dobu ještě o dvě minuty kratší - 3 hodiny 47 minut.

Cena jízdenky spojem SC Slovenská strela bude začínat na 424 Kč (549 slovenských korun). Jízdné bude přitom o 40 Kč levnější než jízdné pro vlaky EuroCity, které bez rezervace místa činí 536 Kč, s rezervací pak 622 Kč. Držitelé Z-karty si budou moci koupit na tento spoj jízdenku za 443 korun (495 slovenských korun), z toho 86 korun dají za rezervaci. Normální cenová hranice je na stejné trase 865 korun a je nutná ještě místenka za dvě stě korun.

"Spoj SC Slovenská strela bude z Prahy Holešovic odjíždět pravidelně v 18.26 a do Bratislavy hl. st. bude přijíždět ve 22.13, " řekl mluvčí ČD Aleš Ondrůj.

Pendolino bude na této trase dosahovat poprvé průměrné rychlosti vyšší než  100 km/hod. Nejčastěji se rychlost bude pohybovat kolem 105 km/hod., v některých úsecích maximální rychlost vyšplhá až na 160 km/hod, přičemž ČD plánují zvýšení hodnoty až na 180 kilometrů. Na slovenském území je zatím maximem rychlost 140 kilometrů. Pendolino je možné použít i pro vnitrostátní cestu z Kútů do Bratislavy, ale pouze v jednom voze a na základě v předprodeji zakoupené jízdenky.

"Ve srovnání s jízdní dobou současného spoje EC Slovenská strela vedeného klasickou soupravou pak bude cesta o 22 minut kratší, ve srovnání s autobusovými spoji to většinou bude o 30 a více minut," dodal Ondrůj.

Pendolino bude jezdit také do Vídně

Kromě spoje Slovenská strela na trase Bratislava - Praha zamíří od 10. prosince dvě pendolina také z Prahy do Vídně. S ranním a dopoledním odjezdem z Prahy a odpoledním odjezdem z Vídně do Prahy. Spoje SC Johann Gregor Mendel a SC Smetana spojí Prahu s Vídní za 4 hodiny 2 minuty, v opačném směru dokonce za 3 hodiny 57 minut.

"Jízdenka bude stát na trase Praha - Vídeň 593 Kč a Brno - Vídeň 297 Kč. Kapacita míst za tuto cenu však bude na každém spoji omezena," řekl Ondrůj.

Pro cesty mezi všemi uvedenými hlavními městy počítají České dráhy také s možností využití rychlovlaku pasažéry ČSA. Proto je i v Praze zachováno spojení mezi holešovickým nádražím a ruzyňským letištěm.

V letošní letní sezóně budou České dráhy opět provozovat tzv. autovlak Jadran, který nabízí spojení pro dovolenkové cestování a přepravu automobilu do chorvatského Splitu. Tento spoj bude jezdit denně od 22. 6. do 7. 9.

Anketa

Pojedete pendolinem do Vídně či Bratislavy?
ano, spoj jede rychle
72,5 %
ne, spoj je drahý
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 396 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Díky pendolinu vzrostly nádražím v Praze tržby

Meziroční nárůst tržeb ve výši 20,1 procenta zaznamenaly v prvním pololetí dvě největší pražská nádraží - Praha hlavní nádraží a Praha-Holešovice. ČD tvrdí,...

Výběr článků

Načítám