Hlavní obsah

Do Česka už letos přiteklo více než sto miliard investic

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zahraniční společnosti investovaly v České republice během prvních tří čtvrtletí letošního roku téměř 106 miliard korun, přičemž většinu z těcho peněz tvoří takzvané reinvestice již usazených firem. Proti loňsku je tak objem investic zhruba poloviční, hlavním důvodem je letošní absence velkých příjmů z privatizací.

Článek

CzechInvest však stejně jako většina nezávislých odborníků považuje příliv zahraničních investic do ČR za stabilní, větší vlnu očekává opět v příštím roce. "Velké investice, které letos ohlásily firmy jako Hyundai nebo Hitachi, budou realizovány až v druhé polovině příštího roku," vysvětlila mluvčí agentury Alžběta Honsová.

Podle ní se navíc zvyšuje podíl technologicky vyspělých projektů, například technologických nebo vývojových center, která jsou sice co do objemu menší než investice do výstavby továren, zato mají pozitivnější dopad na strukturu ekonomiky. "Podíl těchto projektů na investicích, které zprostředkováváme, už přesahuje 30 procent," dodala Honsová.

Investoři jsou motorem ekonomického růstu

Česká ekonomika zažívá podle ekonomů mimořádně úspěšné období. "Za zvýšení produkčních a exportních kapacit vděčíme do značné míry právě zahraničním investicím," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Kladný hospodářský výsledek zahraničních investorů v ČR však jde na vrub běžného účtu platební bilance. "Za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl objem repatriovaného zisku 64 miliard korun, loni ve stejném období to bylo 49 miliard. Reinvestované zisky letos činí 86 miliard, loni se do září vyšplhaly na 59 miliard," upozornil Marek.

Bilance běžného účtu by se podle něho nezhoršila, kdyby se ve stejné míře zvýšil přebytek obchodní bilance. Tu však letos negativně ovlivnil vývoj cen v zahraničním obchodu, když se v dovozních cenách projevovaly rychle rostoucí ceny ropy, plynu a kovů.

Česká národní banka včera uvedla, že schodek běžného účtu platební bilance klesl v září na 13,9 miliardy korun ze srpnových 14,3 miliardy korun. Od počátku roku činí kumulovaný schodek již 99,5 miliardy korun.

Platební bilance je statistikou zachycující pohyb peněz ze země a do země, ať již z titulu obchodu se zbožím a se službami, nebo pohybu kapitálu. Běžný účet zachycuje zejména pohyb zboží a služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám