Hlavní obsah

Odbory odvolaly demonstraci za Zákoník práce

Právo, Novinky, Hana Kadečková
PRAHA

Odboráři zrušili demonstraci proti odložení účinnosti nového Zákoníku práce plánovanou na sobotu 25. listopadu. Právo o tom v úterý informoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Článek

Důvodem je především to, že poslanecké kuby ČSSD i KSČM odbory ujistily, že návrh vlády na roční odklad účinnosti nepodpoří, takže nemá šanci v parlamentu projít.

"Ale i vzhledem k vyjádření ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, že s pravděpodobností hraničící s jistotou bude nový Zákoník práce od ledna platit, a také s ohledem na současnou politickou situaci," dodal Štěch k důvodům zrušení plánovaného protestu.

Štěch však popřel, že by rozhodnutí odborů bylo reakcí na výsledky pondělního jednání Šéfa ODS a premiéra Mirka Topolánka s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, kteří se shodli, že budou hledat vládu národního dialogu a českého předsednictví: "Tento argument na jednání předsedů odborových svazů nepadl," uvedl k tomu Štěch.

Podle něj by se v tuto dobu politici měli soustředit na vyřešení politické situace, než na komplikaci pracovního práva. "Své zbraně tedy zatím ponecháme na horší dobu," uvedl Štěch s tím, že krizový štáb odbory zatím nezrušily.

Po pondělním jednání tripartity ministr práce Petr Nečas (ODS) uvedl, že norma s největší pravděpodobností začne od nového roku platit. [celá zpráva]

Některé body v možném rozporu s Ústavou ČR:

- Oprávnění odborové organizace zakázat práci přesčas

- Vydávání vnitřních předpisů firmy v závislosti na odborové organizaci

- Uzavírání kolektivních smluv za všechny zaměstnance, tedy bez souhlasu těch, kteří nejsou členy odborů

- Uzavírání kolektivní smlouvy s největší odborovou organizací u zaměstnavatele

Odbory se chystaly demostrovat kvůli Zákoníku práce 25. listopadu před Úřadem vlády. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám