Hlavní obsah

ČSA ve třetím čtvrtletí snížily ztrátu na 324 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká aerolinie (ČSA) vykázaly za tři čtvrtletí letošního roku ztrátu 324 miliónů korun, což je o 50 miliónů korun více než ve stejném období loni. V pololetí měly ČSA ztrátu 773 miliónů korun, takže se společnosti podařilo od července do září ztrátu snížit o více než 400 miliónů korun.

Článek

Za celý rok aerolinie očekávají ztrátu na úrovni loňska, kdy prodělaly 496 miliónů korun. [celá zpráva] Kumulovaná ztráta z předchozích let však už přesahuje jednu miliardu korun. Aerolinky proto požadují po státu finanční injekci zhruba dvě miliardy korun. [celá zpráva]

ČSA se podařilo za první tři čtvrtletí letošního roku otočit trend  zvyšování nákladů před výnosy a tím udržet hospodářský výsledek nad úrovní schváleného plánu.

"Zvyšujeme počty přepravených cestujících i vytíženost letadel, ceny konkurence snižují průměrnou cenu letenek a tedy i výnosy. Pracujeme na vnitřní efektivitě. Že se nám to daří, ukazují čísla zejména na straně nepersonálních nákladů. V položkách, které může management ovlivnit, náklady klesají, a to při současném zvyšování výnosů." řekl prezident ČSA Radomír Lašák.

 "Bohužel se totéž zatím nepodařilo v personální oblasti. Po pondělím jednání s odbory jsme nedospěli k dohodě o nižších nárůstech platů pro rok 2007. Závazky z kolektivních smluv zvyšují platy zaměstnanců v ČSA průměrně o 8% ročně. Aby tedy  ČSA dosáhly stejného výsledku jako v roce 2005, musíme letos vydělat navíc 400 miliónů korun na platy. K tomu přidejme 200 miliónů korun na splátky nových letadel. Abychom na konci roku mohli vykázat stejný hospodářský výsledek jako v roce 2005, musíme být letos o 600 miliónů Kč lepší než vloni, " dodal Lašák.

Počet cestujících se zvýšil o pět procent na 4,2 miliónů. Z toho v rácmi pravidelné přepravy cestovalo 3,6 miliónů osob. Růst o 15 procent zaznamenala přeprava na charterových letech ČSA, na kterých od ledna do září tohoto roku cestovalo přes 685 000 cestujících.

Znovu v zisku v roce 2008?

ČSA by se měly podle plánu restruktualizace společnosti dostat znovu do zisku v roce 2008. Firma proto také začala propouštět zaměstnance. Může za to tříletý restrukturalizační plán společnosti na léta 2006 - 2008, který má společnost dostat ze ztráty.

Plán počítá s tím, že odejde až 20 procent z 5500 zaměstnanců, což je 1100 lidí. Firma jim nabídne desetinásobek platu jako odstupné. Představenstvo ČSA zatím schválilo odchod 142 zaměstnanců v rámci programu OK Dohoda. Na odstupném ČSA vyplatí zhruba 50 miliónů korun. [celá zpráva]

Společnost se chce v budoucnu zaměřit výhradně na přepravu osob. Ostatní činnosti, které s tím přímo nesouvisejí, společnost prodá. ČSA již nabídla k prodeji svůj cateringový provoz a cargo terminál na letišti v Praze - Ruzyni. Společnost si naopak ponechá duty free obchody a nákladní přepravu na palubách. [celá zpráva]

České aerolinie kvůli ztrátě také neuvažují v nejbližších letech o nákupu nových letadel pro svou dálkovou flotilu. Rozhodnutí o případném nákupu dalších šesti letadel od společnosti Airbus či Boeing učiní společnost do konce roku.

Společnost uzavřela také smlouvu s novým pojišťovacím brokerem, kterým se stalo konsorcium firem Renomia a JLT. "S novým brokerem ČSA za pojištění ušetří až 100 miliónů korun ročně, což je téměř 50 procent toho, co ČSA na pojistném platí nyní," řekla Hupáková.

Hospodářské výsledky ČSA:
20042005plán 2006plán 2007plán 2008
Ztráta/Zisk (v miliónech Kč)324- 496-485-105215
Zdroj: ČSA

Změna obchodní strategie ČSA:

  • zlepšení prodeje letenek
  • rozvoj stávající sítě linek
  • zavedení nových dálkových linek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám