Hlavní obsah

Peníze Korejek pracujících v ČR jdou prý na účty státu KLDR

Minulý týden informoval deník International Herald Tribune, že v ČR pracuje téměř 400 žen ze Severní Koreje jako levná pracovní síla, a že ženy posílají do své mateřské země většinu své mzdy v domnění, že pomáhají příbuzným. Ve skutečnosti jim ale velkou část platu údajně bere severokorejská vláda.

Článek

Korejci v ČR pracují například v oděvním podniku Sněžka v Náchodě, kde šijí opěrky pro hlavy a ruce do aut BMW, Mercedes, Renault a do dalších aut prodávaných v západní Evropě.

Miroslav Čermák, generální ředitel společnosti Sněžka, řekl, že z 750 zaměstnanců je 82 ze Severní Koreje. Jsou v rozmezí 20 až 28 let, většinou ženy, a mají smlouvu na tři či čtyři roky.

"Ženy jsou placeny podle kusů, nejlepší pracovnice ušijí 350 opěrek do aut za den a vydělají si tak měsíčně až 25 556 korun, minimální mzda v ČR je 7 955 Kč. Nejnižší plat Korejců je 8 200 Kč, což je běžný plat nových zaměstnanců," řekl Čermák.

"Jestliže někdo tvrdí, že to je otroctví, tak já nejsem osoba, která je za to zodpovědná," dodal Čermák.

Severokorejci by mohly odevzdávat své vládě až 80 procent platu

Naopak ředitelka neziskové organizace La Strada, která se zabývá nezákonným obchodováním s cizinci v ČR, Petra Burčíková řekla, že situace těchto žen, by mohla připomínat státem nucenou práci.

V současnosti v ČR pracuje 408 lidí ze Severní Koreje, z toho 392 žen. Inspekce práce neshledala při jejich zaměstnávání porušení pracovního práva, uvádí ministerstvo práce.

"Podle policejního vyšetřování však vyplývá, že Korejci ukládají 80 procent svých platů na společný účet," řekla Lenka Šimáčková z ministerstva vnitra.

Tyto peníze jdou zřejmě do Severní Koreje přímo do vlády či na severokorejskou ambasádu země v Praze, a ne rodinám pracujících.

"Dokázat že jsou ženy státem nuceni k této práci, či že jde o nezákonné obchodování s pracovní silou je velmi těžké, potřebovali bychom svědectví od potencionálních obětí, které se nám nepodařilo získat," řekl Jakub Švec z ministerstva vnitra.

"Všichni zaměstnanci tvrdí, jak jsou spokojení, a že se tu mají lépe než v Severní Koreji. Nevíme, jak ženy motivovat, aby svědčily proti své zemi," dodal Švec.

Bývalý prezident Václav Havel k tomu řekl, že Česká republika by neměla sloužit jako základna pro plnění pokladny Severní Koreje.

V souvislosti s podezřením na zneužívání pracovníků ze Severní Koreje česká vláda přestala v červnu vydávat pracovní víza pro migranty ze Severní Koreje a nebude je vydávat nejméně do konce roku.

Korejci jsou vysílání i do dalších zemí

Kim Tae San, dřívější korejský diplomat v Praze, v březnu v Evropském parlamentu řekl, že téměř celý plat korejských žen pracujících v ČR je přímo směřován na účet, který kontroluje severokorejská vláda.

"Polovina platu je ženám sebrána jako dobrovolný příspěvek Severní Koreji. Po dalších srážkách za ubytování, či na dárek k narozeninám pro severokorejského vůdce Kim Jonga-ila , ženám zůstalo 20 či 30 dolarů na měsíc, což je 400 až 600 korun," dodal San.

"Ženy nebyly pravděpodobně přivezeny do ČR proti jejich vůli," řekl Severokorejec Kay Seok, který dohlíží na dodržování lidských práv. "Pravděpodobně si vybraly, že půjdou do ČR a následně si i vybraly, že tu zůstanou žít", dodal. 

Podle aktivistů, kteří se zabývají lidskými právy pracují takto i další lidé ze Severní Koreje, které vyslala vláda, například v Bulharsku, Číně, Kuvajtu, Mongolsku, Polsku, Rumunsku, Rusku a Jemenu. Muži pracují dokonce i na Sibiři, kde zpracovávají dřevo.

Reklama

Výběr článků

Načítám