Hlavní obsah

Špidla: Prodej Unipetrolu byl poctivý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD) je přesvědčen o tom, že prodej Unipetrolu polskému koncernu PKN Orlen byl poctivý a pro český stát mimořádně výhodný. Špidla, který je nyní evropským komisařem, v pátek o okolnostech privatizace vypovídal na policii. Právě jeho vláda předloni Unipetrolu prodala. Výslech Špidly trval dvě hodiny.

Článek

Čeští vyšetřovatelé se na žádost polských státních zástupců snaží zjistit, zda privatizaci neprovázela korupce. Někdejší manažer PKN Krzysztof Kluzek tvrdí, že od polského lobbisty Jacka Spyry slyšel v souvislosti s prodejem Unipetrolu o úplatcích ve výši 42 miliónů eur (asi 1,2 miliardy korun). Všichni dosud vyslechnutí svědci však možnou korupci odmítají.

Podle polského státního zástupce Marka Welny byl Špidla zřejmě posledním vrcholným českým politikem, který kvůli Unipetrolu v Praze vypovídal. Jeho výslechem skončilo čtyřdenní třetí kolo svědeckých výpovědí předních českých politiků a manažerů a polští prokurátoři se vrátili domů.

Od úterý do pátku vyšetřovatelé vyslechli včetně Špidly šest lidí, šest hodin mj. vypovídal i šéf společnosti Agrofert Andrej Babiš. Jeho firma totiž svedla konkurenční boj se společností Seta o to, kdo bude českým partnerem Orlenu. Na seznamu lidí pozvaných tento týden na policii figurovali také další přední pracovníci a manažeři Agrofertu i zástupci konkurenční Sety.

Nynější výpovědi navázaly na zářijové a říjnové, kdy byli na policii i další dva bývalí sociálnědemokratičtí premiéři Stanislav Gross a Jiří Paroubek, exministři Karel Kühnl, Jaroslav Palas, Cyril Svoboda, Zdeněk Škromach, Bohuslav Sobotka a Milan Urban.

Špidlova vláda Unipetrol prodala v dubnu 2004 polskému PKN Orlen za 13 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám