Hlavní obsah

Cigarety podraží, rozhodli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve středu odhlasovala změny sazeb spotřební daně u tabákových výrobků. Cigarety ale nezdraží tak prudce, jak navrhovala minulá vláda ČSSD. Podle ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) by cigarety mohly zdražit v průměru asi o deset korun. Zdražení cigaret má do státní kasy přínést příští rok až 10 miliard korun.

Článek

Tlustý schválenou změnu ocenil a uvedl, že zvolené sazby spotřební daně u cigaret kopírují minimální sazby stanovené EU. Podle některých odhadů by tak například krabička Peter mohla stát v příštím roce 55 korun místo původně plánovaných 60 korun.

Cigarety měly podle původního návrhu zdražit až o 15 korun. Například krabička cigaret Marlboro měla stát až osmdesát korun.

Podle vládního návrhu měla spotřební daň od 1. ledna 2007 vzrůst ze 48 na 62 eur na tisíc cigaret. To je více, než od Česka požaduje Evropská unie. Někteří poslanci proto doporučili, aby se zdražení rozložilo do dvou etap a nebylo tak skokové.

Česko musí spotřební daň na cigarety zvýšit, aby splnilo harmonogram dohodnutý s EU. Sazeb platných v EU mělo dosáhnout na konci roku 2007.

Při vstupu do EU bylo dohodnuto přechodné opatření, podle kterého je ČR povinna do konce roku 2006 dosáhnout minimální spotřební daň z cigaret 57 procent z ceny pro konečného spotřebitele a 60 eur (1680 Kč) na 1000 kusů, u tabáku ke kouření  - jemně řezaného - minimálně 32 euro na kg. U cigaret pak musí být dalším krokem stanovit k 1. lednu 2008 daň minimálně 64 eur (1790 Kč) na 1000 kusů.

Zdražení cigaret v roce 2006 a v lednu 2007
datum změny spotřební daně na cigaretyzdražení krabičky s 20 ks
leden 2006o šest korun
duben 2006o šest korun
leden 2007o 10 korun

Pokud by se ale někteří výrobci a dovozci předzásobili kolky na celý rok dopředu, stát by tak žádné peníze navíc ze zdražení cigaret nezískal. Poslanci ve středu odhlasovali, že prodejci a výrobci se budou moci předzásobit pouze v řádu několika týdnů.

Skutečný termín, od kdy budou ceny cigaret vyšší, je ale zatím ve hvězdách. Sněmovna sice odhlasovala účinnost předlohy od 1. března 2007, trh ale musí počítal s tím, že výrobci a prodejci se předzásobí. Například ještě nyní se prodávají cigarety za ceny, které již byly úpravou spotřební daně změněny od dubna letošního roku. Zatím naposled se spotřební daň zvyšovala letos v dubnu. [celá zpráva]

Neúspěšní byli ale ve středu poslanci ODS ve snaze snížit spotřební daně z benzínu o 1,30 koruny za litr. Snížení navrhovali také u motorové nafty, a to o 40 haléřů na litr.

Kromě zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky Sněmovna také ve středu schválila odložení platnosti služebního zákona [celá zpráva] a zákona o nemocenském pojištění [celá zpráva]. Všechny tyto změny by měly vést k nižšímu schodku státního rozpočtu na příští rok.

Anketa

Omezíte kouření, až budou dražší cigarety?
ano, pokusím se kouření omezit
13,4 %
ne, kouření neomezím
16,3 %
pokusím se přestat
15,3 %
nekouřím
55 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12167 čtenářů.

Změny ve spotřební dani na cigarety:

:: V současné době činí pevná část spotřební daně u cigaret 73 haléřů za kus a procentní část 25 % z ceny. Od 1. ledna 2007 by tedy podle novely zákona měla daň činit při současném kurzu eura 1,69 Kč za kus a 57 procent z ceny.

:: Nyní je z krabičky cigaret s 20 kusy, která stojí 44 Kč, vybírána spotřební daň ve výši 27,20 Kč.

:: Levné cigarety jsou zase zatíženy minimální sazbou, která má v roce 2007 proti dnešku stoupnout o 0,62 Kč za kus a 12,40 Kč za krabičku, tedy dokonce o 55 procent.

Reklama

Související články

Cigarety opět podraží, až o 15 korun

Ministerstvo financí (MF) navrhuje vládě kvůli nižšímu schodku státního rozpočtu zvýšit od příštího roku spotřební daň z tabákových výrobků. Podle mluvčí úřadu...

Výběr článků

Načítám