Hlavní obsah

Nezaměstnanost je nejnižší za pět let

PRAHA

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 7,4 procenta ze zářijových 7,8 procenta. Nezaměstnanost se snížila díky sezónním pracím ve stavebnictví a zemědělství. Číslo už také nezvyšují absolventi, mnozí z nich si po prázdninách našli práci. Údaje zveřejnilo ve středu ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Článek

"Říjen bývá z hlediska trendů na pracovním trhu nejlepším podzimním měsícem. Sezónní práce jsou v plném proudu a umísťování čerstvých absolventů škol vrcholí. Letošní říjnový pokles počtu lidí bez práce ovšem překonal i ty nejoptimističtější odhady. Jelikož příznivá situace na trhu práce trvá již delší dobu, ubylo nezaměstnaných meziročně o více než 50 tisíc, a to se stalo také historicky poprvé. Míra nezaměstnanosti je nyní nejnižší od roku 2001," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Podle některých analytiků je nezaměstnanost dokonce nejnižší od roku 1998. V roce 2004 se ale změnila metodika vypočítávání nezaměstnanosti, takže je těžké ukazatele srovnávat.

"Nové pracovní příležitosti vytvořil ekonomický růst. Proto meziměsíčně klesla nezaměstnanost o 0,4 procentního bodu a meziročně dokonce o 1,1 procentního bodu. Pozitivní je, že nepadá jen republikový průměr, ale zlepšení na trhu práce vidíme i v nejvíce postižených regiónech. Třeba v Mostě byla před rokem nezaměstnanost 21,7 a dnes je 19,7 procenta," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"Klesá počet uchazečů na jedno volné pracovní místo. Tento ukazatel naznačuje, nakolik snadné či naopak obtížné je pro nezaměstnaného najít si novou práci. Zatímco před rokem připadalo na jedno volné pracovní místo 8,9 uchazeče, dnes to je jen 4,3 uchazeče, " uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. 

"Vláda v současnosti vydává nemalé peníze na aktivní i pasivní politiku zaměstnanosti, a přesto pokles míry nezaměstnanosti není ani tak zásluha vlády, jako spíš rostoucí ekonomiky a demografických faktorů.Důvody, proč rychle rostoucí ekonomika nevede k ještě výraznějšímu poklesu míry nezaměstnanosti, můžeme nejspíše hledat v přehnaně vysoké míře zdanění práce v české ekonomice, " dodala Šichtařová.

Míra nezaměstnanosti je větší u žen než u mužů

Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, klesl proti předchozímu měsíci o 19 054 na 408 277 osob. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 je celkový počet uchazečů o zaměstnání nižší o 51 616 osob. Míra nezaměstnanosti žen byla 9,3 % a mužů 6,0 %.

Nejméně nezaměstnaných je již tradičně v okresech Praha, Mladá Boleslav, Benešov a Pelhřimov. Nejvíce lidí bez práce je také již tradičně v okresech Most, Karviná, Teplice, Ostrava a Ústí nad Labem.

Bez práce bylo v říjnu 240 760 žen, jež tvořily 54,7 procenta z celkového počtu nezaměstnaných. Práci hledalo 37 892 absolventů škol. Na celkové nezaměstnanosti se absolventi podílejí 8,6  procenty.

Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v průměru 4,3 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Karviná (27).

Na podzim se nezaměstnanost většinou snižuje

Nezaměstnanost je vždy vyšší v zimě,  protože kvůli počasí není práce pro lidi pracující například na stavbách či v lese. V létě opět dojde ke zvýšení počtu nezaměstnaných kvůli přílivu čerstvých absolventů škol, na podzim se počet lidí bez práce zase sníží.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost poklesla na 7,7 procenta

Nezaměstnanost v červnu klesla na 7,7 procenta, což je nejnižší úroveň od července 2004. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti jsou sezónní pracovní místa...

Lidí bez práce v srpnu neubylo

Srpnová míra nezaměstnanosti činila 7,9 procenta, což je stejně jako v červenci. Práci v srpnu hledalo 434 928 lidí, je to o 601 osob více než v červenci....

Výběr článků

Načítám