Hlavní obsah

Letadla se kvůli přísným kontrolám nezpožďovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpřísněná pravidla pro bezpečnostní kontroly cestujících, která se od pondělka uplatňují na všech mezinárodních letištích Evropské unie, nenarušila v pondělí provoz pražské Ruzyně. Letadla většinou odlétala i přistávala bez zpoždění.

Článek

"Kvůli odbavení se zatím nezpozdil žádný let. Cestující respektovali doporučení, aby se k odbavení dostavili alespoň dvě hodiny před plánovaným odletem. O tom, co si mohou vzít do letadla, byli většinou předem informováni," řekla Právu Pavlína Hájková z tiskového odboru Letiště Praha.

Zaměstnanci letiště v obou ruzyňských terminálech rozdávali v pondělí cestujícím letáky s podrobnými instrukcemi. Na monitorech u odbavovacích přepážek zase nepřetržitě běžel instruktážní film.

Hlavní změnou je, že si cestující nesmějí vzít do letadla v jednotlivém balení více než 0,1 litru tekutiny. Všechny lahvičky s tekutinami musejí být vloženy do průhledného a uzavíratelného plastového obalu o maximálním objemu jeden litr. [celá zpráva]

Na otázku Práva, zda s tím pasažéři nemají potíže, Hájková odpověděla: "Berou to většinou s humorem. Plastové obaly jim v letištní hale naši pracovníci rozdávají zdarma. Tak to potrvá zhruba čtrnáct dní. Pak už si sáčky budou muset lidé na letišti kupovat ve speciálních prodejních automatech. O ceně jednáme."

Ve zmíněných sáčcích musí cestující v kabině letadla přepravovat vodu a jiné nápoje, parfémy, sprchové gely, šampóny, krémy, spreje, pasty a další podobné věci. Léčebné a dietní přípravky či dětskou výživu si ale lze do kabiny vzít i ve větším množství.

První den Evropa zvládla

Také na evropských letištích nepřinesla v pondělí tvrdší opatření výraznější problémy. Pouze se na přepážkách několika vzdušných přístavů vytvořily fronty. Přesto došlo k několika menším zpožděním, z nichž žádné nepřekročilo 30 minut.

Nejhůře zvládli nápor na francouzských letištích Orly a Roissy/Charles-de-Gaulle, kde se v ranní špičce mezi šestou a sedmou kontroly výrazně zpomalily, letiště však do akce nasadila o 500 kontrolorů více a v průběhu dne se situace vrátila do normálu.

Podobnou zkušenost, ačkoliv s menším zpožděním, hlásily také německé vzdušné přístavy ve Frankfurtu nad Mohanem a v Berlíně, přičemž v německé metropoli dosáhla zpoždění až půl hodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám