Hlavní obsah

Rozpočtu hrozí miliardové ztráty

Právo, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní kase hrozí, že příští rok bude muset zbytečně vydávat miliardy korun v souvislosti se zaváděním biopaliv. Umožnily by to některé pozměnovací návrhy poslanců měnící text novely zákona o spotřební dani.

Článek

Ta je právě projednávána ve Sněmovně. Hlavní problém spočívá v tom, že rozprava o zákonu o spotřebních daních se zredukovala na debatu o výši spotřební daně z cigaret a tabáku či benzínu. Protože přímo ovlivní ceny, je nejvíce odborníky i občany sledována.

Do zákona se proto bez větší pozornosti, ale hlavně odborné debaty o dopadech na ekonomiku mohou současně nepozorovaně dostat formou poslaneckých návrhů některé pasáže o biopalivech, které pozmění původní záměr zákona a mohou mít pro státní kasu výraznější finanční dopady než menší zdražení cigaret, upozorňují ekonomičtí analytici.

Navíc tyto návrhy prakticky vůbec nepodporují výrobce biosložek ani zemědělce. Podle jednoho pozměňovacího návrhu totiž např. "biopaliva určená pro pohon motorů pro dopravní účely by měla být osvobozena od daně i ve směsi s motorovým benzinem nebo motorovou naftou, pokud jejich podíl přesahuje pět procent energetického obsahu paliva."

Úleva pro rafinérie

V praxi by to znamenalo, že například rafinerie, pokud by začaly do benzínu přidávat už jen 5,01 procenta biolihu, by obdržely za každý litr 60 až 80 haléřů prakticky dotace ze státního rozpočtu v rozsahu několika miliard. V konečné ceně pro spotřebitele by se to ale podle ekonomických analytiků prakticky neprojevilo.

Pro podporu zvýšení obnovitelných zdrojů v motorových palivech by proto podle expertů na pohonné hmoty stálo za to připravit komplexní program pro zavedení vysoce objemových biopaliv, nad 50 % biolihu s rozlišením u čerpacích stanic a tam podpořit jejich prodej a preference daňovými úlevami.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát nebude dotovat biopaliva

Vláda na svém středečním zasedání schválila návrh ministryně zemědělství Mileny Vicenové (nestr.), aby stát finančně nepodporoval výrobu biopaliv, která...

Komise radí: nevracejte spotřební daň

Státu hrozí, že přijde o miliardy a dostane se do rozporu s Evropskou komisí (EK), pokud by se do novely zákona o spotřebních daních, kterou bude projednávat...

Výběr článků

Načítám