Hlavní obsah

Maso od ledna může podražit až o 20 procent

PRAHA

Kvůli růstu nákladů zřejmě vzrostou v obchodech ceny masa. Podle některých odhadů by hovězí a vepřové mohlo po Novém roce zdražit až o 20 procent. Někteří zpracovatelé masa ale takové skokové zdražení nepovažují za reálné.

Článek

Vzestup spotřebitelských cen červeného masa o 15 až 20 procent na počátku příštího roku předpokládá Pavel Krejčík z národního odbytového družstva Centroodbyt. Vepřové podle něj může zdražovat již v závěru letošního roku v souvislosti s vyšší předvánoční poptávkou. U hovězího by měla jít cena vzhůru až po Novém roce. Důvodem je podle Krejčíka zejména výrazné zdražení krmiv po letošní nižší sklizni obilí.

Také předseda Svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud soudí, že by vepřové mohl před Vánoci tak jako v minulých letech o něco podražit. Postupný vzestup cen, řádově o koruny na kilogram do konce roku, předpokládá i u hovězího.

Vývoj po Novém roce je podle něj těžké odhadovat. Zdražují energie a od ledna se zvednou i poplatky za veterinární prohlídku skotu a prasat na jatkách. Skokové zdražení na pultech o 15 až 20 procent ale nepovažuje za reálné.

Podle Klouda se dá čekat postupný vzestup cen také u drůbežího, kde se trh ještě nezotavil z dopadů ptačí chřipky na trh a ceny zůstávají zatím nízko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám