Hlavní obsah

Tlustý jednal v Německu o postupu proti vyšší dani z piva

Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) se v pátek v Berlíně setkal se svým německým protějškem, spolkovým ministrem financí Peerem Steinbrückem. Ministři financí obou zemí, kde je pivo tradičním nápojem, se dohodli, že se budou snažit společně zabránit v Bruselu zvýšení spotřební daně z piva.

Článek

"Dohodli jsme se společně vyjádřit nesouhlas se zvýšením spotřební daně z piva, který sdělíme na zasedání Rady ECOFIN v Bruselu příští týden", řekl ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS).

S účinností od 1. ledna 2008 se mají podle směrnice EU navýšit minimální sazby pro alkohol a pivo o 31 procent. Návrh změny směrnice Evropské komise vznikl na výzvu Rady ECOFIN v dubnu 2005. Tento návrh znamená navýšit současné sazby spotřební daně z piva, a to přibližně o 0,35 Kč (včetně DPH) na 0,5 litru 10° piva.

Tlustý tvrdí, že učiní maximum pro to, aby spotřební daň z piva zůstala zachována na stávající úrovni.

ČR by patřila do skupiny členských států, kterým by bylo poskytnuto přechodné období do 1. ledna 2010. V případě ostatních alkoholických nápojů ČR již dosahuje navržených minimálních sazeb.

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého by půllitr piva mohl podražit až o korunu. Pivovarníci se zdražením nesouhlasí. Vadí jim i to, že EU vychází daňovou politikou vstříc producentům vína. [celá zpráva]

Podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka je pivo dokonce potravinou, ne alkoholem. "Alkohol je potravina, ne droga. To máte jako s bůčkem. Také se s ním nesmíte ládovat od rána do večera," zdůraznil Camplík.

Brusel růst daní svádí na inflaci a alkoholismus

Brusel svůj návrh obhajuje tím, že do spotřebních daní z alkoholu se v posledních letech prakticky nepromítala inflace, tedy růst spotřebních cen. Ten jen od roku 1992 v celé EU činil zhruba 31 procent. Dalším důvodem, proč chce EU zvýšit spotřební daň z piva, je hrozba alkoholismu.

Ekonomické a sociální dopady růstu daní budou podle evropského společenství naprosto minimální, i když je možné čekat odpor ze strany některých členských států.

Reklama

Související články

Pivo může kvůli EU podražit až o korunu

Evropská unie požaduje po ČR zvýšit spotřební daň z piva. Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého by tak půllitr piva mohl...

Výběr článků

Načítám