Hlavní obsah

V Česku hledá práci 120 tisíc mladých

Právo, Jiří Vavroň

Česko je jednou z mála zemí, kde se daří snižovat počty nezaměstnaných mladých lidí. Přesto práci nemá na 120 tisíc mladých ve věku mezi 15 až 29 roky. Nezaměstnanost mezi mladými od 15 do 24 let v posledních deseti letech rostla a s nárůstem globální populace se zřejmě bude dále zvyšovat.

Článek

Míra nezaměstnanosti v této skupině loni vzrostla na 13,5 procenta ze 12,3 procenta v roce 1995, zatímco průměr u lidí starších 24 let činil jen 4,5 procenta, upozorňují výsledky výzkumu Mezinárodní organizace práce (ILO).

Nezaměstnanost má obzvláště tvrdé dopady na psychiku mladých lidí. Nejde jen o to, že nemohou ihned po absolutoriu nějaké školy získat praxi a pracovní návyky, což je na trhu práce handicapuje. Především je to otevřený prostor pro vykořenění ze společnosti, ztrátu životních perspektiv a smyslu života. Výsledkem je hledání jakéhokoli způsobu "pseudouplatnění" a vymezení vůči společnosti včetně kriminality, drog a alkoholismu, shodují se psychologové.

Nezakotvenost, nedostatek motivace, pocity zmaru posilují tíhnutí k odporu vůči většinové společnosti a k vyhraněným radikálním politickým názorům, ať směrem doprava, či doleva. Někde zde jsou také dílčí příčiny toho, že společnost pak musí vydávat stále větší částky i úsilí na boj s kriminalitou mladistvých či na boj s drogovou závislostí.

Globální čísla varují

Mladí lidé ve světě podle zprávy Globální trendy zaměstnanosti u mládeže tvoří plných 44 procent celkového světového počtu nezaměstnaných. Na počtu lidí v produktivním věku se přitom mladí podílejí jen 25 procenty, cituje ze zprávy ČTK. Navzdory zvýšenému hospodářskému růstu nejsou ekonomiky schopny vytvořit dostatek slušných a produktivních pracovních míst, což zvláště tvrdě dopadá na mladé, uvádí zpráva agentury OSN.

Z geografického hlediska je nezaměstnanost mládeže zdaleka nejvyšší na Blízkém východě a v severní Africe, kde její míra činí 25,7 procenta. Následuje střední a východní Evropa včetně Ruska, Ukrajiny nebo Běloruska, kde je mezi mládeží 19,9 procenta nezaměstnaných. Je to dokonce více než v subsaharské Africe, kde podíl činí 18,1 procenta.

Vzdělání = výdělek

Nezaměstnanost postihuje především mladé lidí bez vzdělání, se základní školou, ty, kteří se nevyučili. Mladých vysokoškoláků je mezi lidmi vážně hledajících práci málo.

Vzdělání je nejen bránou k trvalému zaměstnání, ale i k vyššímu platu, říkají sociologové. Vzdělání se vyplácí i v Česku. Mít maturitu znamená mít rovněž zhruba až o polovinu vyšší plat než bez maturity. Vysokoškolák si ve srovnání s maturantem vydělá zhruba o dvě pětiny více. Znamená to, že pokud si pracovník se základním vzděláním vydělá například 13 tisíc, maturant dvacet a vysokoškolák již k 29 tisícům měsíčně.

Východiskem z nezaměstnanosti mladých často není ani snaha najít uplatnění v zahraničí. I když řada mladých lidí bez práce o odchodu do ciziny uvažuje, nakonec tento sen realizuje jen malá část. Podmínkou uplatnění je totiž znalost cizího jazyka - a jak jinak -i vzdělání.

Uplatnění na zahraničních pracovních trzích tak nachází především mladí vysokoškoláci, a to ještě ti s nějakou odbornou specializací. Kopáčů, pomocných dělníků, manuálních pracovníků mají země EU poměrný dostatek z velkých zdrojů vlastních místních imigrantů.

Navíc mzda není závratná i při kurzu 29 korun za euro. Pracovník v cizině si totiž musí platit ubytování, stravu a správní poplatky, což výsledný efekt práce v zahraničí snižuje. Do zahraničí za prací tak směřují především ti, kteří se chtějí naučit cizí jazyk a získat odborné znalosti, nikoli získat "jen práci jako takovou".

Reklama

Výběr článků

Načítám