Hlavní obsah

Zahraničnímu obchodu se v září dařilo

PRAHA

Zahraniční obchod skončil v září přebytkem 7,5 mld. Kč. Meziročně je o 2,2 mld. Kč vyšší. Snížily se ceny za dovážené zboží díky poklesu cen ropy.Data v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Zahraniční obchod tak dobrým výsledkem předčil očekávání. Lepší zahraniční obchod bude impulsem k dalšímu posílení koruny. Již brzy podle nás koruna vůči euru zlomí historické maximum. Import nyní nabere na síle. V říjnu a listopadu se k nám dováží tuny dárků na Vánoce, na které se již těší obyvatelstvo s největší kupní silou v historii země," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"Září potvrdilo svou reputaci jednoho z nejlepších měsíců v roce pro zahraniční obchod," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Důvodem tak vysokého přebytku v září je i růst obchodu po prázdninách a době dovolených. Vývoz byl nejvyšší od března 2006 (druhý nejvyšší v historii ČR), dovoz byl nejvyšší od května 2006 (čtvrtý nejvyšší v historii ČR).V září se meziročně zvýšil vývoz o 9,4 procenta a dovoz o 8,4 procenta.

Přebytek byl výsledkem zejména velkého vývozu strojů a aut, který vzrostl o tři miliardy korun (o 9,7 procenta). Dařilo se také vyvážet polotovary a materiály, jejich vývoz vzrostl o jednu miliardu korun. Česku se také daří vyváže průmyslové spotřební zboží a výpočetní techniku, tu ale ČR také hodně dováží, především z Číny.

Zhoršila se naopak bilance obchodu především s minerálními palivy o 1,7 mld. Kč vlivem dovozu zemního plynu a ropy.

Do zemí EU vyvážíme auta, ze zemí mimo EU dovážíme ropu

Česko stále vyváží nejvíce zboží do zemí EU, má s nimi aktivní bilanci ve výši 32,1 miliardy korun. Se zeměmi mimo EU je bilance v mínusu 24,6 miliardy korun. Zatímco do EU vyvážíme stroje a dopravní zařízení, ze zemí mimo EU dovážíme hlavně ropu a plyn.

Bilance se zlepšila především s Německem, Slovenskem, Francií, Japonskem a Španělskem. Zhoršilo se naopak saldo obchodu s Čínou, Spojenými státy, Ruskem, Nizozemskem a Tchaj-wanem.

Zahraniční obchod skončil v srpnu schodkem 2,1 mld. Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zahraniční obchod v květnu zklamal

Zahraniční obchod ČR skončil v květnu přebytkem 0,6 miliardy korun. Proti očekávání je to velké zklamání. Analytici předpokládali přebytek až šest miliard...

Zahraničnímu obchodu se v červnu dařilo

Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 8,9 mld. Kč. Daří se vyvážet stroje a auta. Bilance je o 0,1 mld. Kč lepší než loni v červnu. Údaje v úterý...

Výběr článků

Načítám