Hlavní obsah

ČSSD a ODS se asi dohodnou o prodeji ČEZ

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD a ODS se možná dohodnou o prodeji sedmi procent akcií ČEZ. Nesouhlas soc. dem. s prodejem části akcií na burze nebo strategickému partnerovi by se mohl vyřešit tak, že tuto část akcií by odkoupila sama energetická společnost.

Článek

I s touto variantou totiž počítá návrh odstupujícího ministra financí Vlastimila Tlustého, kterým se má vláda zabývat 10. listopadu. ČSSD odmítá na rozdíl od ODS prodej tohoto podílu na burze i nalezení strategického partnera a argumentuje, že je to v této době pro stát nevýhodné. Soc. dem. váže přitom svou podporu vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok na to, že ODS bude s ní případný prodej konzultovat. [celá zpráva]

"Nadále upřednostňujeme nalezení partnera pro ČEZ či prodej na burze, ale diskuse ve vládě bude také o tom, že by akcie koupil ČEZ," uvedl ve včerejších Hospodářských novinách ministr Tlustý. Vláda chce prodejem tohoto podílu získat asi třicet miliard korun, které použije na financování výstavby dálnic a rychlostních silnic.

Soc. dem: je to ideální řešení

Exministr průmyslu a obchodu Milan Urban návrh považuje za ideální řešení. "Akcie se tak nedostanou do rukou konkurence a stát získá peníze, které potřebuje," řekl Právu Urban. Podle něho se o této variantě jednalo již zhruba před rokem a je to standardní operace.

"Kdyby byla část státního podílu v ČEZ prodána na burze, mohlo by to ohrozit nyní silnou pozici ČEZ u některých zahraničních akvizic," vysvětlil Urban, podle něhož se ukazuje, že ČEZ může v zahraničních akvizicích konkurovat i společnostem, jako je francouzská EdF či italský Enel.

Urban tvrdí, že případný prodej části státních akcií přímo společnosti ČEZ by pomohl zajistit České republice i soběstačnost v dodávkách elektřiny. "Hlad po elektřině je v Evropě velký a ČEZ jí nyní pro naše potřeby vyrábí dostatek. Kdyby se ale dostal do rukou konkurence, je dosti pravděpodobné, že by se elektřina dovážela. Potom by na to doplatily nejen podniky, ale i domácnosti," uvedl Urban.

Odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman naopak s tímto postupem nesouhlasí. "Je to jedna ze tří variant, já ji ale nepreferuji. Nevidím důvod, proč by ČEZ stahoval z trhu své vlastní akcie. Myslím, že smysluplnější by bylo akcie prodat, a oživit tak pražskou burzu," řekl Právu Říman.

"Je to varianta číslo jedna pro ČSSD, a pakliže platí, že jsme slíbili, že tuto věc budeme s ČSSD konzultovat, má velkou šanci projít," řekl Říman s tím, že se jedná o sňatek z rozumu. "Je to vynucená varianta, pokud by na ní mělo stát schválení státního rozpočtu," dodal. I podle něho by se v případě, že ČEZ koupí vlastní akcie, jednalo o standardní operaci, kterou umožňuje obchodní zákoník.

Reklama

Související články

Spor o prodej ČEZ rozhodne o rozpočtu

Vyjednávání parlamentních stran o tom, zda ve Sněmovně projde rozpočet na příští rok, může probíhat až do čtvrtečního rána, kdy mají poslanci zahájit jeho tzv....

Výběr článků

Načítám