Hlavní obsah

Formulář pro Sčítání lidu lze vyplnit pohodlně online

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na konci letošního března se uskuteční Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011). Poprvé v historii lze vyplňovat sčítací formuláře na internetu, jak připomněl Jan Sedláček z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

„Hned v první minutě 26. března mohou občané začít vyplňovat dotazník přes internet,“ uvedl Sedláček s tím, že poslední možnost vyplnění je 14. dubna.

Podle Sedláčka přináší online vyplnění řadu výhod. Lze ho vyplnit, kdy se to dotyčnému hodí, nemusí se kvůli tomu domlouvat schůzka se sčítacím komisařem ani plánovat cesta na poštu.

Inteligentní formulář

„Nemůže se vám stát, že se přepíšete, formulář lze na rozdíl od toho papírového ihned opravit,“ uvedl Sedláček. Podle něj je online formulář inteligentní. Například jestliže se dotyčný přepíše v datu narození a místo 1970 uvede 1870, formulář se zeptá, zda se nejedná o chybu.

Rovněž pokud člověk uvede, že je muž, formulář se automaticky neptá na počet dětí, u nezaměstnaných neklade otázku ohledně dojíždění za prací.

Formulář lze vyplnit i za jiného člena rodiny, mladší generace tak třeba může pomoci seniorům. „Formulář je vysoce zabezpečený, není možné, aby data unikla,“ dodává Sedláček.

Pro přihlášení do online aplikace kvůli vyplňování formuláře bude potřeba použít unikátní kódy z papírového formuláře. Z hlediska bezpečnosti bude nutné mít pro vyplnění online formuláře k dispozici verzi Acrobat Reader 9.0 a vyšší. Pokud ji dotyčný nebude mít k dispozici, lze si ji stáhnout ještě před samotným vyplňováním formuláře.

Foto: ČSÚ, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám