Hlavní obsah

Sčítají se lidé na celém světě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sčítání lidu není pouze českou specialitou, ale má pochopitelně celosvětový charakter. Podle údajů OSN provedlo do konce roku 2010 sčítání už 121 převážně mimoevropských států. Sčítání se tak uskutečnilo například v USA, Rusku, Číně, Japonsku nebo Brazílii.

Článek

„V loňském roce se ale sčítala populace také v mnoha pro nás exotických státech, jakými jsou Kapverdy, Seychely, Východní Timor nebo Kiribati. Sčítali se i obyvatelé ostrovních státečků v Karibiku a Tichém oceánu,“ uvedl místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal.

Evropa se v této dekádě řídí nařízením Evropského parlamentu a Rady EU z roku 2008, podle kterého mají být poskytnuty údaje za rok 2011 podle závazně stanovených otázek. „Evropské sčítání lidu v roce 2011 je povinné pro všechny členské země EU,“ připomněl Drápal s tím, že ve stejném termínu se s Evropskou unií také harmonizovaly balkánské státy a Ukrajina.

V Evropě tak výjimku tvoří jen Moldavsko, kde je sčítání plánováno na rok 2012. Z mimoevropských zemí se letos koná sčítání rovněž v Kanadě, v Austrálii, na Novém Zélandu nebo v Jihoafrické republice.

V Kanadě se sčítá po telefonu, ve Francii po kouskách

Drápal připomněl i některé zajímavosti ze světových sčítání. Tak například v Kanadě vyplňuje část populace pouze tzv. zkrácený dotazník. Kvůli velkému množství odlehlých a těžko dostupných oblastí probíhá sčítání lidu v Kanadě také telefonicky. Telefonické dotazování se týká právě těch, na které připadla zkrácená verze dotazníku.

V Německu komisaři půjdou pouze do třetiny domácností, ovšem pro tu třetinu domácností má osobní list kolem 50 otázek, tedy dvakrát tolik než v Česku. “Francie volí velmi specifický způsob sčítání lidu, kdy každý rok sečte desetinu území,” říká Drápal.

Pokud jde o Irsko, to pořádá sčítání lidu každých pět let a přidává k němu některé pro nás velmi netypické vlastní otázky. “Irové tak musí odpovídat třeba na otázky o svém zdravotním stavu a také na svůj rasový původ,” doplnil Drápal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám