Hlavní obsah

Data ze Sčítání lidu pomáhají plánovat hromadnou dopravu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Informace plynoucí ze Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011) využije společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy) pro lepší naplánování dopravy, aby odpovídala aktuálnímu vývoji a trendům. V rozhovoru pro Český statistický úřad to uvedli vedoucí odboru kvality služeb ROPIDu Petr Ježdík a tiskový mluvčí Filip Drápal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podle dat ze sčítání zjistíme, jaká je například dojížďka ze Středočeského kraje do Prahy nebo jak se lidé po Praze pohybují. Zajímají nás především přepravní proudy z místa bydliště do zaměstnání nebo do školy,“ připomněl Ježdík.

Podle Drápala získá ROPID důležitá data o tom, jakým směrem lidé cestují, což je rozdíl oproti běžně prováděným průzkumům, kdy se zjišťuje pouze vytíženost linek, ale už ne směry pohybu cestujících. Dále společnost využije informaci o počtu lidí v obci, aby tomu mohla přizpůsobit také dopravu.

„Zásadní jsou pro nás kolonky, kde občané vyplňují, kam za prací nebo do školy dojíždí, jaké používají dopravní prostředky, jak dlouho jim cesta trvá a kolikrát ji absolvují,“ sdělil Ježdík.

Letos se ve sčítacím formuláři poprvé objeví i otázka týkající se tzv. faktického bydliště, kterou Drápal rovněž oceňuje. „Pokud někdo na svém trvalém bydlišti nebydlí, je to pro nás při plánování dopravy komplikace. Velmi vítáme, že bude ve formuláři dotaz na faktické bydliště, kde lidé skutečně žijí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám