Hlavní obsah

Sčítání se nevyhnou ani lidé v hotelech a na kolejích

Novinky, pit
Praha

Ze zákona o Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2111) vyplývá, že sčítací komisaři musí navštívit všechny budovy, které slouží k dlouhodobému či krátkodobému ubytování. Uvedla to Eva Vojtová, vedoucí krajského oddělení SLDB v Praze.

Foto: Petr Horník , Právo

Sčítat se budou i lidé v hotelích nebo ubytovnách.

Článek

„Celkem 101 největších hotelů v Praze oslovilo Krajské oddělení SLDB 2011 pro hl. m. Prahu, aby tato velká zařízení s kapacitou nad 200 lůžek sečetl sčítací komisař, kterého toto zařízení navrhne,“ sdělila Vojtová. Jde o to, že takový komisař zná danou situaci v tomto hotelu a distribuci i sběr sčítacích formulářů zajistí tak, aby se k nim hosté dostali a aby současně byl co nejméně narušen plynulý chod těchto zařízení.

Sčítat se mají všechny osoby, které v rozhodný okamžik, jenž nastane o půlnoci z 25. března na 26. března 2011, v zařízení přenocují. „Pro občany s trvalým nebo přechodným pobytem, kteří jsou dle zákona povinni se sečíst, je to především služba, aby se mohli dostat ke sčítacím formulářům i v případě, že se nacházejí mimo své bydliště,“ připomněla Vojtová.

Ve sčítání klade ČSÚ důraz především na informace o cizincích, kteří tu pobývají nad 90 dní, neboť používají domácí infrastrukturu, produkují odpady a potřebují stejné služby jako občané ČR.

„V případě cizinců s krátkodobým pobytem umožníme sečtení ve všech hotelích v celé zemi, ale například cizince, kteří tu jen jednu noc přespí, nutit do vyplňování za každou cenu nebudeme. Informace o tom, kolik u nás přespalo danou noc lidí, nejsou tím, co sčítáním zjišťujeme,“ upřesnil mluvčí SLDB Ondřej Kubala.

Podobný způsob ve zdravotnických a sociálních zařízeních 

Dále byly podle Vojtové osloveny vysokoškolské koleje s větší kapacitou, v Praze jde o zhruba 100 budov, kde budou sčítání provádět rovněž komisaři přímo z řad zaměstnanců či ubytovaných. Nezbytné zvolit tento způsob bylo i ve zdravotnických (více než 160 budov nemocnic a klinik) a v sociálních zařízeních (domovy seniorů, azylové domy a obdobná sociální zařízení – 98 budov).

„Bylo osloveno i přes 50 velkých ubytoven, kde se budou mnohdy sčítat i cizinci, kteří jsou v ČR za prací, a pro snazší komunikaci s nimi bylo také rozhodnuto pověřit funkcí sčítacího komisaře osobu, která se v tomto prostředí vyzná,“ dodala Vojtová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám