Hlavní obsah

ČSÚ se pokusí poprvé v historii zmapovat situaci lidí bez domova

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český statistický úřad (ČSÚ) se ve spolupráci se Sdružením azylových domů v ČR a s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR pokusí v rámci připravovaného Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011) zmapovat v celé zemi život lidí bez domova. Poprvé v historii tak Česká republika získá základní informace, kolik lidí bez domova vůbec v ČR je a kdo vlastně tito lidé jsou.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V minulosti se některá města pokoušela pomocí vlastních výzkumů získat aspoň základní informace, kolik lidí bez domova se v jejich ulicích pohybuje. Pokaždé ale šlo o jinou metodiku, a zatím tak nikdo nemá o lidech bez domova v ČR ucelené a jednotné informace,“ připomněl Jan Sedláček z ČSÚ.

Ve společnosti podle Sedláčka existuje například velmi zažitý stereotyp, že lidé, kteří žijí na ulici, mají jen velmi nízké vzdělání. Je to ale jen druh stereotypu, ve skutečnosti nikdo nedokáže říci, jaké vzdělání opravdu mají. „Nedokážeme ani s jistotou říci, jakou část tvoří muži a jakou ženy a nevíme ani, jak jsou staří. Existují zatím pouze lokální odhady a místní pozorování,“ uvedl Sedláček.

Data by měla pomoci pro zapojení do života

ČSÚ najme jako sčítací komisaře pracovníky z řad azylových domů a ti se budou snažit se svými klienty vyplnit zelený sčítací list osoby. Pokusí se na něj doplnit maximum informací, které bude daný člověk schopen dát dohromady.

Sčítat se bude v azylových domech, domech na půli cesty, noclehárnách a nízkoprahových denních centrech. Podle Sedláčka půjde o důležité podklady pro stát a všechny organizace, které se snaží lidem bez domova pomáhat, stejně jako pro plánování sociálních služeb v celé ČR a také pro vytváření programů a projektů zapojování lidí bez domova do běžného života.

„Zároveň se poprvé podaří zjistit, jaká kapacita azylových zařízení je v daných oblastech skutečně potřeba, a budou to velmi důležité podklady pro čerpání peněz na pomoc lidem bez přístřeší,“ dodává Sedláček.

Reklama

Výběr článků

Načítám