Hlavní obsah

V Přerově bude zřejmě nová koalice v čele s ANO, ČSSD propadla

Právo, Petr Marek
Přerov

Jednání o budoucí koalici už v neděli zahájili v Přerově zástupci vítězného hnutí ANO. Ač jsou na úplném začátku, je pravděpodobné, že ČSSD, která dosud měla primátora, ve vedení města nebude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Zatím jsme zanalyzovali situaci a oslovili druhého v pořadí hnutí Společně pro Přerov, s nímž jsme také začali jednat. K žádné dohodě ale zatím nedošlo. Společně máme jen 17 mandátů a to je málo. Potřebujeme proto ještě třetího partnera a tím by mohli být Nezávislí, s nimiž bychom potřebnou většinu v pětatřicetičlenném zastupitelstvu získali. Jednání budou pokračovat v pondělí,“ řekl Právu v neděli lídr přerovského ANO Petr Vrána.

Komunální volby v Přerově vyhrálo hnutí ANO těsně před hnutím Společně pro Přerov. ANO volilo 21,99 procenta voličů a v pětatřicetičlenném zastupitelstvu získalo devět mandátů. Členové Společně pro Přerov, kteří dosud tvořili ve městě silnou opozici, získali osm mandátů za 20,07 procenta hlasů. Třetí skončili komunisté s 11,72 procenta s pěti mandáty.

Sociální demokraty, kteří před čtyřmi lety volby vyhráli, volilo jen 11,61 procenta lidí a v zastupitelstvu budou mít čtyři křesla, což je o sedm méně než v roce 2010. TOP 09, která dosud byla v koalici, se do zastupitelstva vůbec nedostala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám