Hlavní obsah

Lidé rozhodují o složení radnic a třetiny Senátu

• Aktualizováno

Úderem 14.00 se v pátek otevřely po celé České republice volební místnosti. Lidé budou až do soboty vybírat komunální zastupitele a v 27 volebních obvodech také nové senátory. V pátek budou hlasovací místnosti otevřeny do 22 hodin, opět se otevřou v sobotu v 08.00 a uzavřou se přesně v 14.00. Za dvě hodiny odvolila asi desetina lidí.

Foto: Petr Marek, Právo

Volební místnost v Olomouci krátce po 14. hodině

Článek

V českobudějovickém volebním okrsku číslo 1 stála jako první před volební místností už několik minut před druhou Sylva Abrahámová. „Jsem na začátku abecedy, a proto chci být ve volební místnosti první. Navíc náš volební okrsek má číslo jedna. Ještě se nestalo, abych u voleb nebyla. A koho jsem volila? Změnu, hlavně na tom nejhlavnějším místě na radnici,“ řekla Právu seniorka.

Volby v obci Vejprnice na PlzeňskuVideo: Jan Švábek, Právo

Po ní přicházeli do volební místnosti opět převážně důchodci. Těch se během první půlhodinky vystřídalo u volební urny přibližně kolem třech desítek. Většina z nich prozradila, že volila napříč politickým spektrem a vybírala si jednotlivé osobnosti.

Předseda komunistů Vojtěch Filip dorazil do volební místnosti v českobudějovické Základní škole Bezdrevská před 16 hodinou. Novinářům prozradil, že od voleb očekává udržení pozic v obcích. „Co se týká volební účasti, byl bych rád, kdyby byla  přes padesát procent, ale po evropských volbách jsem skeptický a očekávám účast kolem 40 procent. Jsem přesvědčen, že v obcích udržíme své pozice, nebo posílíme. V senátu je naším cílem posílit,“ uvedl Filip.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vojtěch Filip (KSČM) volil jako vždy v základní škole v Českých Budějovicích.

Zhruba patnáct lidí odvolilo hned po otevření volebních místností ve Vejprnicích u Plzně. Jedním z voličů byl i Jiří Pek, který v obci s téměř čtyřmi tisíci obyvateli kandiduje. S kandidátkou, na které je zcela osamocen, ale nemá proti dalším sedmi politickým seskupením šanci uspět. „Stále zde bojují dva politické bloky proti sobě. Místo toho, aby se u nás řešily věci pro obec, tak se tu řeší osobní spory,“ vysvětlil mladík.

Foto: Petr Kozelka, Právo

První voliči čekali před volebními místnostmi v Brně čtvrt hodiny před začátkem voleb.

„Přišel jsem brzy, spěchám na vlak, protože jedu za bráchou do Litovle na oslavu jeho narozenin,“ svěřil se Právu krátce po 14. hodině čtyřicátník, který volil na Slovanském gymnáziu v Olomouci. Komu dal svůj hlas, však prozradit nechtěl. „Mohu vám jen říci, že jsem dal hlas jedné straně a pak ještě zakřížkoval několik dalších z jiných partají. Jde vesměs o lidi, které znám,“ dodal volič.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Během první půl hodiny dorazila do volební místnosti v centru Ostravy jen dvacítka voličů.

„Volby, to je občanská povinnost a důležitá. Pokud chcete něco změnit, a to já chci. Proto také chodím pravidelně,“ řekla Právu Jitka Filoušová, která přišla volit mezi prvními ve volebním okrsku číslo 4 v Olomouci.

Michal Hašek volil komunálních volbách Romana OnderkuVideo: Petr Kozelka, Právo

Na výsledky se bude čekat

O hlasy voličů se v doplňovacích volbách do Senátu uchází 242 kandidátů, do obecních zastupitelstev letos kandiduje 234 tisíc lidí.

V senátním klání uspějí v prvním kole ti kandidáti, kteří získají nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů. Pokud se tak nestane, bude se příští týden konat druhé kolo, do něhož postoupí dvojice kandidátů s nejvyšším počtem hlasů.

Do obecních zastupitelstev mohou lidé křížkem označit jednotlivé kandidáty z různých stran, případně pouze vybrané uskupení. Počet označených kandidátů nesmí být vyšší než, je počet volených členů zastupitelstva.

Do volební místnosti je nutné přijít s občanským průkazem či cestovním pasem.

Výsledky budou nabíhat v sobotu odpoledne, ale s ohledem na vysoký počet kandidujících stran i osob, není vyloučeno, že konečná čísla budou k dispozici až v neděli ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám