Hlavní obsah

Developera a jeho odpůrce spojilo volební tažení

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunální volby jsou důkazem, že politika občas umí usmířit nesmiřitelné: na jedné kandidátce se někdy sejdou lidé, kteří spolu v minulosti sváděli tvrdé boje, a i dnes by si jinak jen horko těžko sedli za jeden stůl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hejma a Matěj Stropnický kandidují za Trojkoalici pro Prahu.

Článek

Příkladem je celopražská kandidátka Trojkoalice pro Prahu, kterou tvoří KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Strana zelených.

Voličům se na ní nabízejí tak politicky rozdílné osobnosti, jako například bývalý starosta Prahy 1 za ODS Petr Hejma (za STAN), předseda představenstva developerské společnosti Multiprojekt Group, který se na listině sešel s místostarostou Prahy 3 Matějem Stropnickým (SZ), jenž vyhlásil developerům válku podobně jako jeho stranický kolega a lídr celé kandidátky Petr Štěpánek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A co víc: do zastupitelstva městské části Praha 4 kandiduje za Trojkoalici coby nezávislá také Adéla Gjuričová. Je předsedkyní hnutí Náš Bráník, které před třemi lety zabránilo Hejmově developerské společnosti vybudovat projekt Obytný soubor Bráník: šlo o novou čtvrť, která počítala se čtyřmi osmipatrovými domy.

„Jako Karel IV.“

Že se ocitl na jedné listině se svými soupeři, Hejmovi nevadí. „Trojkoalice je sestavena z programově sice blízkých, ale jinak zcela rozličných subjektů. Mně osobně to nevadí, naopak může být výhodou, že jsme na jedné lodi. Chceme najít pravidla pro development, je to naším společným programovým cílem,“ řekl ve čtvrtek Hejma Právu.

Developer podle něj není sprosté slovo. „Za věci, které dělám, se nestydím. Bez developmentu by nebyl rozvoj, největším developerem byl Karel IV.,“ uvedl.

Jenže zcela jinak mluví někteří jeho spolukandidáti, kteří ani nezastírají, že jim je Hejma na jedné kandidátní listině doslova trnem v oku.

„Strpím ho, ale stejně neprojde“

„Kandiduji jako nezávislá, ale dlouhodobě spolupracuji se Stranou zelených. Jedním z našich koaličních partnerů je STAN, a pan Hejma starosty přesvědčil, že je jakýmsi skautem mezi developery. Nebudu zastírat, že mám jiný názor, a pokoušela jsem se ho ventilovat i v koalici,“ řekla Právu Gjuričová.

Ještě tvrdší je Stropnický. „Pan Hejma se do zastupitelstva hlavního města nedostane. To je pro mě rozhodující, abych ho strpěl,“ řekl Právu.

A podobná slova zvolil i lídr Štěpánek. „Řeknu vám to takhle: já a pan Stropnický (11.) jsme na volitelných místech, a pan Hejma je na nevolitelném místě (26.). Bráníme Prahu proti developerům,“ uvedl pro Právo Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám