Hlavní obsah

Babiš: Čtyři senátoři jsou neúspěch, ale snad to není na rezignaci

Právo, rsk

„Chtěli jsme sice deset senátorů, ale nakonec jsme získali čtyři. Pokud vám to vyhovuje, tak z tohoto pohledu to je neúpěch,” řekl v sobotu novinářům na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků voleb do Senátu předseda hnutí Andrej Babiš.

Andrej Babiš k senátním volbámVideo: Novinky

 
Článek

To, že se ministr dopravy Antonín Prachař nedostal do Senátu, jehož za kandidaturu kritizoval v sobotním rozhovoru v Právu, podle Babiše vyřešilo problém a ve vládě zůstává.

„Problém Prachaře byl vyřešen,“ řekl Babiš v narážce na skutečnost, že se mu nelíbil fakt, že Prachař kandidoval do horní komory. Podle lídra ANO se měl soustředit ma práci na ministerstvu, v kuloárech se už týdny povídá, že se pod Prachařem kýve křeslo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš

Babiš podle svých slov chtěl deset senátorů proto, že premiér Bohuslav Sobotka chtěl devět mandátů a on ho chtěl porazit. „Navrhl jsem v Praze pět kandidátů, moje osobní úspěšnost tak byla skoro 50 procent. Pro nás bylo těžké najít zástupce, kteří by mohli soutěžit. Oproti ČSSD, která je dlouhodobě v Senátu, tak pokud vám to vyhovuje, z tohoto pohledu to je neúspěch,“ okomentoval výsledky Babiš.

Založí klub s Dernerovou

Když šéf klubu Jaroslav Faltýnek chtěl jeho slova mírnit, tak Babiš reagoval slovy: „ANO není tradiční politická strana. Nepovedlo se, ale snad to na rezignaci není.“

Podle něj čtyři senátoři ANO by mohli vytvořit klub společně se senátorkou za Severočechy Alenou Dernerovou, která Babiše tradičně podporuje. „Přál jsem si pět míst, i tak je to dobré,“ dodal lídr ANO.

Dernerová pak v ČT potvrdila, že pomůže hnutí založit senátní klub.

Reklama

Související články

ČSSD většinu v Senátu neudržela

Sociální demokracie neudržela většinu v Senátu. Sice se stala letošním vítězem senátních voleb, ale získala jen deset senátorů, přičemž jich potřebovala získat...

Výběr článků

Načítám