Hlavní obsah

Zelení chystají senátní klub, zvolení takový náskok prý nečekali

Strana zelených (SZ) považuje zisk tří křesel v Senátu v právě skončených volbách za svůj návrat do celostátní politiky. Chystá se zřídit senátní klub. Novinářům to řekl místopředseda strany Tomáš Průša.

Foto: archiv, Právo

Nově zvolený senátor za Stranu zelených Václav Láska

Článek

Úspěšní kandidáti - bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a advokát Václav Láska - takový svůj výsledek a náskok před svými konkurenty nečekali.

Hampla ve druhém kole podpořilo 68 procent a Lásku 65 procent voličů. Senátorkou (nyní za SZ) se po letech znovu stala i bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. V Přerově získala 54 procent hlasů.

Řeč jsem si nepřipravoval, řekl Láska

"Během svých pubertálních let jsem si připravil proslov na okamžik, kdy přebírám Zlatého lva, Oscara, trofej pro nejlepšího fotbalistu, ale děkovnou řeč na senátora jsem si nepřipravil vůbec nikdy. Možná až si to trošku v hlavě srovnám, tak budu vědět, co říct," řekl Láska.

Také Hampla jeho výsledek překvapil. "Číselně je to pro mě příjemné překvapení. Až tak velký náskok jsem nečekal," řekl bezprostředně po zvolení.

Hampl kandidoval za zelené a vládní lidovce. Podle něj to ale neznamená, že by vždy podporoval koaliční návrhy. "Ty dvě strany jsou s tím srozuměny, že budu důkladně studovat jejich stanoviska a brát je velmi vážně, ale z principu věci nemohu ze sta procent vždycky jaksi akceptovat každý detail jejich stanoviska, to ujednání tu máme. Senátu toto sluší, senátoři mají být osobnosti," dodal Hampl.

Historický okamžik

Podle Průši je nynější zisk tří křesel "historický okamžik", kdy se zelení vracejí do Parlamentu. K prosazování bodů z jejich programu by měl přispět jejich nový senátní klub. První jednání k jeho vzniku se má konat v úterý, řekl nezávislý senátor Libor Michálek.

Kromě tří nově zvolených senátorů a senátorky by členkou klubu měla být i Ivana Cabrnochová, která se do horní komory dostala v doplňovacích volbách. Počítá se i se senátorkou Eliškou Wagnerovou.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE: Senátní volby vyhrála ČSSD

Úderem sobotní 14. hodiny se uzavřely volební místnosti a volby do třetiny Senátu skončily. Vzejde z nich 27 nových senátorů.

ČSSD většinu v Senátu neudržela

Sociální demokracie neudržela většinu v Senátu. Sice se stala letošním vítězem senátních voleb, ale získala jen deset senátorů, přičemž jich potřebovala získat...

Výběr článků

Načítám