Hlavní obsah

Lidé v druhém kole voleb vybírají 27 senátorů, zájem je nízký

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Úderem páteční 14. hodiny se znovu otevřely volební místnosti, aby voliči rozhodli ve druhém kole o sedmadvaceti nových senátorech. Mezi kandidáty převažují sociální demokraté, šanci stát se senátorem mají také tři ministři. Zájem voličů je v pátek vpodvečer tradičně nízký. Na většině míst odhlasovalo za první dvě hodiny kolem pěti procent voličů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Druhé kolo voleb do Senátu rozhodne o složení horní komory na následující dva roky.

Článek

V současnosti drží většinu v Senátu sociální demokraté, kteří by k jejímu zachování potřebovali vyhrát v 18 obvodech. Sociálních demokratů postoupilo do druhého kola 19, a je tak nepravděpodobné, že by se jim podařilo většinu v Senátu uhájit.

O křeslo v horní komoře se utkají mimo jiné také tři členové vlády: Jiří Dienstbier za Kladno, Antonín Prachař za Přerov a Marcel Chládek za Louny.

Gajdůšková se utká s Čubou

Svůj post bude chtít obhájit i stávající předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který kandiduje v Pelhřimově.

Zajímavý bude duel na Zlínsku, kde se proti sobě postaví dlouholetá senátorka Alena Gajdůšková a poradce prezidenta, strůjce „slušovického zázraku“ František Čuba.

Senátory bude možné volit v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Lidé dostanou hlasovací lístky až ve volebních místnostech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám